Аутогени тренинг / -Жељко Шапурић
19/06/2022 u 21:28 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Завршен први Форт блуз рок фестивал у Никшићу

Завршна ноћ првог Међународног блуз рок фестивала протекла у знаку црногорских рок и панк бендова

На никшићкоj староj Тврђави треће вече Форт блуз рок фестивала отворио је бенд Штраjк мозга. У питању jе млади рок бенд из Никшића коjи jе приjе двиjе године снимио своj први албум "Mind slaves".

image

Штрајк мозгова

-Жељко Шапурић

Штраjк мозга jе извео нумере са свог првог албума, као и jедну нову коjа ће се, каже вокал бенда Александар Никчевић, наћи на новом албуму.


- Имамо припремљено девет композициjа. Радили смо их нас четворица из бенда. Видjећемо шта ће од тога бити. Вољели би да направимо jош jедан албум, и мислим да би требало да има нешто више пjесама од првог на коjем jе осам, и да буде мало озбиљниjи продукциjски - каже Никчевић.

Обећавамо наставак

Предраг Николић, директор фестивала, је задовољан како публика и учесници оцјењују фестивал.

- Презадовољан сам, публика jе одреаговала феноменално, бендови су више него задовољни са цијелом организацијом. Посебно сви хвале тонца Боjана Боjанића, одушевљени су како излази звук. Има мjеста за блуз и рок! Борићемо се, обећавам наставак борбе, настављамо следеће године. Преговори крећу већ почетком наредног мjесеца са неким страним именима. Међутим, пробаћемо да подстакнем реновирање Тврђаве jер jе заиста потпуно неусловна за прављење оволиких догађаjа. Недостатак тоалета, запуштеност Бедема, велики су проблем, који у многоме отежава прављење фестивала. Ове године смо ово изгурали на мишиће - закључује Николић.

Наступ на фестивалима црногорским бендовима, сматра он, много значи jер немаjу простора да се искажу.

-Прве двиjе вечери Форт блуз рок фестивала jе био чисти блуз и рок, то jе наравно прелиjепо и феноменално, али сад имаjу црногорски бендови коjи су познати по своjоj алтернативи. Jако нам свима значи што имамо прилику да се покажемо jош jедном. Заиста имамо jаку сцену, само што немамо толико простора да покажемо и искажемо своj пуни потенциjал-  истиче Никчевић.

Након њих бину Бедема преузима Панкреас, такође бенд из Никшића.

Трећа и завршна ноћ првог Међународног блуз рок фестивала иначе, jе резервисана за црногорске рок и панк бендове. Након Штраjка мозга и Панкреаса, наступила су два бенда у једном Парампарчад/ Бубњиви и пси.

Њихова све већа популарност саставила их је на истој бини са великанима рок музике од Партибрејкерса  до Дарка Рундека и сарајевског бенда "Лету штуке"...

image

Парампашчад/Бубњеви и пси

-Жељко Шапурић

Завјесу на први Форт фест спустио је Аутогени тренинг који се на сцену враћа након три године паузе. Дино Капетановић каже да им jе сад циљ да се врате у стару форму.
- Били смо мало раштркани по свиjету и онда смо се сад окупили и оно што нам jе прво на уму да одрадимо jесте да се вратимо у ону нашу стару концертну форму. Знали смо да држимо концерте по три сата из цуга, без паузе. Нове пjесме су спремне и кад се добро вратимо у форму крећемо са њима - каже Капетановић.

Како jе рекао, никшићки Форт фестивал jе прави споj блуза, рока и алтернативе.

- Волим овакве споjеве, блуз рок и алтернатива. Волим кад има за свакога по нешто и да се укрштаjу ти музички правци, да буде интересантниjе, разноликиjе - истиче Капетановић.

Црногорска сцена,сматра, негдjе jе на истом.

- Могу да примиjетим jедино да jе мало успаван таj ауторски дух и сад се више раде синглови. Аутогени тренинг ниjе имао ту калкулациjу, ми смо три албума избацили одмах, први 12 пjесама, други 13, трећи 9. Све то некако иде мало спориjе, стрпљење jе слушалаца на незавидниjем нивоу и музика се исто другачиjе слуша. Заправо негдjе се више и гледа него слуша и наравно не слушаjу се албуми - каже Капетановић.

Фото и видео: Жељко Шапурић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:05