Мапа Украјине / - SHUTTERSTOCK
15/05/2022 u 12:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Украјина је побиједила, али гдје ће се одржати следећи Еуросонг?

Следеће године Украjина ће бити домаћин Евровизиjе! По трећи пут у своjоj историjи. И вјеруjем – не последњи пут, поручио је Зеленски

Украjина jе побиједила на овогодишњоj Пјесми Евровизиjе, а такмичење jе одржано у сјенци руске инвазиjе на Украjину. Неизговорено питање коjе се поjавило од самог почетка такмичења jесте, да ли ће ова земља моћи да буде домаћин следећег прољећа, ако побиједи. Одмах се поставило и питање коjа земља би могла да замијени Украjину и буде домаћин Евровизиjе 2023. године, преноси Нова С.

Прије овог догађаjа, извори блиски Европскоj радиодифузноj униjи, коjа организуjе такмичење, назначили су да то ниjе ситуациjа коjоj би се радовали. Међутим, када су украjински репери побиједи у Италиjи, то питање jе постала неминовност о коjоj се мора расправљати.

Такмичење се сваке године одржава у земљи коjа jе претходне године побиједила. До сада jе Украjина била ријешена да се такмичење одржи код њих следеће године. После емисиjе, пјевач Калушког оркестра Олех Псиук jе новинарима рекао: „Сигуран сам да ће следеће године, Украjина бити срећна да буде домаћин Евровизиjе у новоj, интегрисаноj и срећноj Украjини“, преноси вариетy.цом.

Предсједник Украjине Володимир Зеленски jе исто истакао у своjоj обjави на друштвеним мрежама.

- Наша храброст импресионира свијет, наша музика осваjа Европу! Следеће године Украjина ће бити домаћин Евровизиjе! По трећи пут у своjоj историjи. И вјеруjем – не последњи пут - навео jе он.

Истакао jе да ће jедног дана учесници и гости Евровизиjе бити угошћени у украjинском граду Мариjупољу, преноси Гардиjан.

- У слободном, мирном, обновљеном Мариjупољу! Хвала на побједи Калушког оркеста и свима коjи су гласали за нас. Наравно, наш побједнички акорд у борби са неприjатељем ниjе далеко. Слава Украjини - написао jе Зеленски на Феjсбуку.

Гдје ће бити такмичење следеће године?

Званично, Европска радиодифузна униjа се неће ослањати на то да ли ће Украjина бити у позициjи да буде домаћин следеће године, с обзиром на то да рат бјесни широм земље.

оком конференциjе за новинаре након емисиjе, извршни супервизор Евровизиjе Мартин Остердал jе уручио Оксани Скибинскоj, представници украjинске телевизиjе, пакет добродошлице за Песму Евровизиjе, коjи се уручуjе потенциjалноj земљи домаћину, како би се омогућило да почне планирање догађаjа следеће године.

На питање часописа Вараjти да ли jе Украjина размотрила коjа би земља уместо ње могла да организуjе такмичење, Скибинска jе одговорила: "Стварно jе прерано говорити о свим овим детаљима. Наравно, учинићемо све што jе могуће да се Пјесма Евровизиjе одржи у мирноj Украjини".

Међутим, одлука о домаћину за 2023. годину ће морати да се доносе што прије. Због логистике око догађаjа, коjа захтијева да -  простор величине арене, коjи мора да буде доступан за генералне пробе и такмичења, као и финале - планирање такмичења за наредну годину обично почиње од љета.

Ако Украjина ниjе у позициjи да буде домаћин, сматра се да су тренутни фаворити за преузимање такмичења Пољска, коjа jе украjински сусјед и Велика Британиjа, коjа има блиске односе са Украjином од почетка рата. Представник Велике Британиjе jе освоjио друго мјесто на овогодишњем такмичењу за Пјесму Евровзиjе, па jе то додатни разлог да можда управо та земља организуjе такмичење следеће године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 01:44