Maldivi plaža / -FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN
16/09/2022 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Čudo prirode: Plaža koja svijetli u mraku

Brojni putnici širom svijeta posjećuju ovo mjesto da bi doživjeli ovaj impresivan fenomen

Ako ikada budete u prilici da posjetite Maldive, ne zaboravite da posjetite i ostrvo na kome i plaža i voda sijaju noću!

Plava svijetla voda koja vidite na plaži nije samo bioluminiscentni fenomen plaže. Sjaj ili svjetlost koju vidite emituju zapravo živa bića, odnosno - planktoni. 

Oni se smatraju glavnim odgovornim stvorenjima za ovaj fenomen. Stvorenja emituju svjetlost koja se vide samo noću, u mraku. Plaža u "Vadhu" je ispunjena mikroorganizmima i mikrobima koji emituju svjetlost koji imaju prirodni kapacitet da proizvedu živahan plavi sjaj. Ovaj proces u cjelini personifikuje ljepotu plaže i stvara nevjerovatan scenario za posjetioce. Brojni putnici širom svijeta posjećuju ovo mjesto da bi doživjeli ovaj impresivan fenomen. 

U osnovi, Maldivi su prebivalište mnogih ostrva.  Uprkos tome što je malo ostrvo sa manje od 500 stanovnika, Vadhu je stekao ogromnu popularnost širom svijeta zbog svog sjaja. Mnogi ljubitelji putovanja ga zovu More zvijezda zbog njegovog sjaja u mraku koji osvjetljava cijelu plažu i šavove dok prave male zvijezde sa neba lebde po vodi. Ranije je ovo ostrvo bilo manje poznato ljudima jer se smatralo tajnom ostrva. Ali sada to više nije tajna, pošto je tajna otkrivena, hiljade putnika se okupljaju tokom godine da bi svjedočili i iskusili ovaj pogled koji oduzima dah. Poznato je da se vode Maldiva sastoje od koralnih grebena i "fitoplanktona" koji upija plave i zelene boje od sunčeve svjetlosti zbog čega stvara čistu vodu i vidi se kristalno jasan odsjaj. Drugi glavni razlog je što je Maldivsko more postavljeno na najnižu tačku, temperatura Maldiva čini vodu kristalno čistom.

Ovaj magični efekat proizvodi bioluminiscentni plankton. Gdje god se planktoni nađu, to mjesto će svijetliti, tako da ne samo voda, već i pijesak duž obale će sijati noću. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
MALDIVIPLAŽA
28. april 2024 04:37