pres sea dance, konstrakta / -SRDJAN BOLJEVIC
04/06/2022 u 11:45 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО)КОНСТРАКТА ЗА СТАРТ СИ ДЕНСА: Са Евровизијом смо све рекли, идемо даље

Први пут jе наступила као Констракта на фестивалу Си стар у Хрватскоj, а крајем љета ће то поновити и у Црној Гори на братском фестивалу гдје ће јој друштво правити Дубиоза колектив и Калуш оркестар из Украјине

Најатрактивнија евровизијска представница Ана Ђурић Констракта прво је потврђено име Си денс фестивала на којем ће наступити 26. августа у Буљарицама. Први пут jе наступила као Констракта на фестивалу Си стар у Хрватскоj, а крајем љета ће то поновити и у Црној Гори на братском фестивалу гдје ће јој друштво правити Дубиоза колектив и Калуш оркестар из Украјине.

Иако је то све потврдила јуче на пресу умјетница се није уморила од новинара са којима је комуницирала фејс ту фејс, како је казала, једино је врућина била исцрпљујућа. О свом здарвљу и даље брине у сопственој режији, али је то у односу на пјесму и њену поруку пука случајност.

- Ако говоримо о пјесми књижицу немам, то са књижицом је метафора, то је случај који је рјешив и сасвим случајан. У пјесми је више метафора о незаштићености - каже Констракта.

Умјетност градње и обликовања јесте негдје њена константа, било да се ради о тврдим материјалима било да се ради о мекшим и суптилнијим, као у пјесми, али...

- Архитектуром се уопште не бавим. У једном тренутку је то био логичан избор да бих се посветила музици и породици, тако да је ту пројектовање отпало из слике и не знам да ли ћу се враћати у овим годинама, то би био као неки нови почетак - објашњава умјетница.

Још није услиједио позив од Лејди Гаге

Констракта није упозната са вијешћу да је Лејди Гага тражила у свој тим.

- Моја кћерка ми је показала такву вијест. Наишла сам у неком њемачком медију гдје се повлачи паралела, али нико ме није контактирао. Свакако не очекујем непристојну понуду, размислила бих - искрено ће Ана Ђурић.

Ипак је свјесна да је исконструисали добар концептуални музуички правац који би можда могао заживјети као јединствен, а можда чак и као аутентични музички жанр.

- Не знам како бих га дефинисала, дефинитивно то што сам објавила као Констракта има неку повезујућу нит, али ја не знам како бих то назвала, нити то неко има засад намјеру. Можда "констрактизам", не знам. Видјећемо, показаће вријеме да ли ће то имати утицаја на неке друге и млађе и да ли ће можда неки од приступа препознати и примијенити у свом стваралаштву - каже Ђурићева.

Како је признала, није могла да замисли да ће се посебност у пјесми уопште препознати код нас, а камоли у Европи.

- Нисам то очекивала и зато сам ту Констракту увијек доживљавала као нешто паралелно и бочно у односу на Земљу грува. Земља грува има тај потенцијал да комуницира шире и то се тренутно обрнуло, али и даље ја радим у студију Грувленда. Све је исто, све постоји, само што Констракта носи мало другачији звук. У неким пјесмама сам ја учествовала и у стварању текста и музике и аранжмана тако да ме доста има - открива Ана.

image

pres sea dance, konstrakta

-SRDJAN BOLJEVIC

Стварајући триптих у којем се нашао и евровизијски хит није слутила свјетски продор.

- Кад радиш пјесму па то неко чује ту и тамо да свој коментара не очекујеш превише. Углавном су људи реаговали на "Мекано" повремено на "In corporer sano". Ова је пјесма пријављена јер три минута траје па је задовољавала критеријуме избора за Песму за Еуросонг - објашњава Констракта.

Ипак је донијела необичну слушаност, стављена на листу необичних рекорда, а на самом Еуросонгу награђена, док код нас није досад није стигло ниједно признање. Сем ако се наградиом не сматра успјех и слушаност. А може ли се уновчити успјех пјесме Ин цорпоре сано, Ана објашњава:

- Ако причамо о дигиралу то не знам то ћемо видјети у наредним извјештајима. Немам то искуство, досад смо објављивали на каналу Земље грува и ту постоји нешто, али то није значајно. Постоје ауторска права и то није лоше, али сада са овом количином прегледа видјећемо шта нас чека. Што се тиче концерата да, количина популарности те ипак гура у неку следећу категорију, али ми не знамо колико ће то да траје, колико ће то кад подвучеш црту да донесе, али можемо ми без тога, а ако буде онда супер - искрена је Констракта.

Евровизијска прича се врти пар мјесеци и умјетница сматра да би требало наставити даље, јер не преостаје довољно времена за рад на новим пјесмама.

- Тренутно се ствари све своди на то, а заиста мој једини циљ јесте да се рјешавамо гдје треба, да се бавимо наступима, а овдје смо заиста све рекли па да идемо даље - закључује умјетница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:42