Марија Божовић / -ALEKSANDAR JAREDIC
18/05/2022 u 15:20 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО)Марија Божовић нема органичења у креацији

Новим пројектом "Традиција обојена џезом" ова умјетница чува музичко богатство изворног мелоса

Када jе добила задатак да традиционалноj изворноj пjесми удахне нови живот тек тада jе обратила пажњу на музичко богатство извороног мелоса коjе у другачиjем пакивању може сасвим другачиjе да звучи и да буде чак приступачно љубитељима других музичких жанрова. Преслушаваjући и бираjући пjесму открила jе мноштво пjесама коjе због тог изворног звука нису познате млађим генерациjама и коjе тако тихо стоjе у запећку музичких радионица, не чуjу се и не траже се.

Лампице су свиткале, идеjа се рођала и настао jе проjекат "Традициjа обоjена џезом" Марије Божовић коjу jе подржало Министарство културе и тиме дало допринос очувању културне баштине, а Мариjа дала себи задатак да традиционалне пjесме проближи младима, коjи их нажалост, и не знаjу, а камоли слишаjу. Досад је обојила традицију у пјесмама "Бисер Мара", "Шетајући поред Љубовића" и "Ој моја ружо румена".

Све jе порекло од идеjе Дражена Бауковића. Ваш први излет међу изворним пjесмама био jе потрага за оном коjа би се могла прерадити и коjа би могла добити нови мизички живот у другачиjем облику. Одлука jе пала на пjесму "Чобанине", коjу сте препаковали у свинг фазону. Да ли jе то за вас био изазов или само jедан радни задатак, тачниjе нови почетак?

- Морам признати да сам ја прижељкивала неку другу пјесму, међутим ми смо мало касније дошли на ред, тако да су већ пјесме у многоме биле искоришћене и онда је нама остало да од преосталих нађемо неку која би могла да се препакује. С једне стране, јесте био радни задатак, али и изазов из разлога што никада раније нисмо тако нешто радили, нисмо изворну пјесму обрађивали, јесмо ауторске народне, али не и изворне. Што се тиче цијеле те приче као новог почетка ми тада нијесмо били свјесни гдје ће да нас одведе та прича.

"Прођох кроз гору" стиже почетком јуна

Четврта пјесма и спот за пројекат "Традиција обојена џезом" ће изаћи почетком јуна.

- У питању је традиционал "Прођох кроз гору" која ће потпуно бити у блуз маниру - открила нам је Марија ексклузивно.

Након тога се ређаjу пjесме на џез штафелаjу на коjем традиционали добиjаjу нове тонове и музичке боjе. Ниjансе се тичу само музике да ли се сваки текст може прилагодити џез музици?

- За ово обрађивање текстови нису то што представља изазов, уклапамо их како обрађујемо музику, и они нису толико, условно речено, спорни, колико одређене пјесме. Ја као неко ко није школовани музичар већ самоуки, из свог икуства могу да кажем да једине пјесме које обрађујем су оне које нас на неки начин емотивно помјере, у смилу да у њима, постоји мало више хармоније, мало више тонова од три тона које доста наших старих пјесама има, како би ми могли да будемо креативни. У суштини музика је та која дефинитивно пресуди на крају, а текст се уклопи.

Ви свакако уживате у џезу, а да ли у овом проjекту има примjеса и других жанрова?

- Кад сам ја у питању ја долазим из широке лепезе жанрова што се риче бављења музиком али и слушања музике. Мени нису страни разноразни жанрови од попа, преко соула до рнб-а тако да сам сигурна да се кроз конкретно пјевање могу чути примјесе разноразних жанрова. Што се тиче овог пројекта одређене пјесем се баш скроз жанровски измјештају и помјерају од осталих. Шетајући поред Љубовића јесте џез, међутим онај класични џез, већ Ој моја ружо румена је латини џез. Следећа пјесма коју ћете чути ће бити чисти блуз. Шарено је, лијепо је и ми не дозвољавамо да нас ишта ограничи у креацији, идемо тамо гдје нас поведе емоција.

Проjекат Традициjа обоjена џезом обухвата 25 пjесама, 15 домаћих и 10 из региона, имате ли фавотита међу њима?

- Пројекат јесте велики и доста пјесама ми још увијек нијесмо обрадили, нисмо још стигли до њих, тако да још не могу да издвојим омиљену, ону која ми је набоље легла. Вјероватно ћу моћи кад све завршимо, кад се слегну емоције, кад се слегну утисци, али и кад изведемо пјесме неколико пута.

Пjесме прате и спотови, без много приче, акценат jе на бенду и пjесми без додатних украса, али увиjек нова локациjа? Ко jе задужен за видео продукциjу?

- Жељела сам да спотови некако ставе акценат на саму пјесму, да пјесме буду те које ће да носе причу, јер пјесме су те које су приоритет и пјесме су те које представљају нашу креацију и наше дјело. Играни спотови некако нам нису ишли уз ову причу. Управо смо се око тога усагласили моји сарадници и ја, феноменални момци Небојша Перковић и Иван Мандић испред Медиатаг студија.

Досад сте нам презентовали три обраде - Бисер Мара, Шетаjући поред Љубивића и Оj моjа ружо румена, какве су реакциjе, како су прихваћене?

- Након ове три пјесме реакције су баш онакве каквима смо се и надали. Једна јако важна ствар је да је у једној основној школи током часа музичког васпитања пуштана наша верзија пјесме Бисер Мара, тако да мислим да то говори много. Управо таква реакција нам даје вјетар у леђа да једва чекамо да публика види и чује и овај остатак пројекта који смо припремили.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:24