Влада Вучинић / приватна архива
07/01/2022 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владана Вучинић: Порука на енглеском да се чује ван Балкана

Пjевачица ће меланхоличном баладом представљати Џрну Гору на Пjесми евровизиjе у Торину

Пjевачица Владана Вучинић, представљаће Црну Гору на Пjесми Евровизиjе у Торину са баладом "Breathe".

- Утисци се нису слегли jош увиjек, морам да признам око мене jе еуфориjа jер jе ово изненандно дошло у моj живот и jош увиjек немам таj осjећаj да ћу представљати своjу земљу и сад ми jе то jош далеко - казала jе Владана јуче на zoom конференцији за новинаре.

Она jе открила и у ком фазону jе пjесма коjом ће нас представљати у Торину.

- У основи jе поп, баладична jе, ниjе потпуно спора има филмски клавирски моменат и ту jе комплетан орекстар. Пjесма расте до краjа нешто попут моћних химничних балада са jаком поруком. Пjесму ћу отпjевати дефинитивно на енглексом jезику, jер циjелог живота слушам музику на енглеском, и размишљам. Ми смо размишљали и о црногорскоj верзиjи, али порука коjу пjесма носи треба да се чуjе и ван Балкана. За остале верзиjе ћемо размислити, мислила сам чак и на италиjанском да jе отпjевам због домаћина, али видjећемо - поручила jе Владана.

Буџет мањи него претходних година

- Буџет jе мањи ове године него претходних, цио трошак jе у склопу финанасиjског плана, наjвећи дио трошка jе партицпиациjа 28 хиљада еура, што се тиче делегациjе и тима jош ниjе поптуно дефинисан и не знам да ли ће неко осим мене преузети хонорарске послове или не - казао jе Ервин Jухас, прес за Црну Гору за Пjесму Евровизиjе.

Владана је најавила подршку разних спонзора.

-Имамо наjаву спонзора да нам потпомогну и надам се да ћемо имати доста средстава. Партиципациjа наше земље jе наjмања од свих земаља - казала је Вучинић.

Пjевачица jе у обjави на Инстаграму подиjелила да jе на ову нумеру док jе стварала утицала породична трагедиjа, те да jе настала у jедном даху.

- Прошла година jе била тешка за мене и изгледа да нешто мораш да изгубиш да би нешто добио. Помиње се како ме нема 10 година на сцени, бавим се нечим другим, али музици нисам рекла стоп. Студиjски нисам снимала, али jесам по негдjе наступала и свима сам рекла око мене да сам 10 година покушавала да сjеднем и напишем нешто и ниjе ми ишло. Када се догодила трагедија jедне ноћи се десио и текст и музика коjу jе Дарко после уобличио, изашло jе само из мене, текст сам написала у даху без икаквих промjена. Пjесма jе моj осjећаj у том моменту коjи jе претворен у риjечи и музику, моjа потпуна инспирациjа - истакла jе Владана.

Избор у сјенци сукоба интереса

На избор црногорске представнице за Еуросонг Владане Вучинић Медиа центар се огласио саопштењем у којем наводе да ће "процес одабира представника Црне Горе на такмичењу "Пjесма Евровизиjе" остати у сиjенци сукоба интереса jер jе коауторка одабране композициjе Владана Вучинић запослена у РТЦГ.

Правилник о процедури избора композициjе за Пjесму Евровизиjе коjег jе донио актуелни Савjет РТЦГ 25. октобра 2021. године не прописуjе да аутор и извођач композициjе не могу бити запослени у РТЦГ, као што jе то предвиђао Правилник из 2016. године. Пропуст генералног директора (као предлагача акта) и Савjета РТЦГ jе што су дониjели правилник коjи омогућава ову ситуациjу, чиме су доприниjели да оваj процес остане у сиjенци сукоба интереса.

Потенциjални сукоб интереса у избору композициjе за Пjесму Евровизиjе постоjи jер су 5 од 10 чланова Комисиjе коjа доноси одлуку о избору композициjе запослени у РТЦГ. Уколико jе омогућено да се запослени из РТЦГ приjаве на конкурс, онда у стручноj Комисиjи за избор наjбоље композициjе нису могли да се нађу запослени у РТЦ - навподи се, између осталог, у саопштењу које потписује Горан Ђуровић, директор Медиа центра.

И поред напора да ступимо у контакт са неким од чланова савјета и чујемо и другу страну, нијесмо успјели.

Како је појаснила, пjесма jе тужна али има jаку поруку и инспиративна jе.

- Може да утиче на масе и због тога сам jе приjавила за Еуросонг када сам jе већ радила, а у том моменту коjи jе био тежак за мене. Драго ми jе да имам прилику за мали допринос и утицаj кроз моjу музику. Пjесма се зове Breathe као да има два назива, мислимо да треба виртуелоно да се уоблични са топлом људском причом да би jе гледаоци примили к срцу и већ краjем фебруара би могла да доживи премиjеру - казала је Владана.

Музику за Владанину пjесму урадио jе познати хитмеjкер из Македониjе Дарко Димиторов, коjи jе открио зашто се одлучио на сарадњу са Владаном.

- Искрено не планирам да идем на Евровизиjу иако ми шаљу пуно понуда, мислио сам и ову годину да ћу прескочити. Али Владана ми jе послала jедан демо за Еуросоног и прво што ми се залиjепило jе идеjа текста и кад сам чуо причу рекао сам чекаj да размислим, јер jе интересантна и ухватио сам се за њу. Владана има специфичан вокал, а пjевање доноси наjвећи броj поена. Мени jе jако важно да ме нешто понесе. Одмах сам се уклопио у пjесму и мислим да ћемо имати одлучан наступ на Евровизији - казао jе Дарко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:22