/ Фото: ЦГ Њуз
22/07/2021 u 12:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влатко Стефановски у Будви: Кранови су вам посвуда, али су људи гостопримљиви

Кад видим грађевинске радове, полудим, искрен је македонски музичар

У оквиру музичког програма Будва Град тетра на сцени између цркава, свој наступ имао је један од омиљених балканских музичара - македонски гитариста Влатко Стефановски.

У Краљици Медитерана није први пут, а како каже, воли да сретне драге људе.

- Људи су оведје веома гостопримљиви, све је фантастично, али се бојим да вам ова хиперурбанизација није добра. Превише сам видио кранова који граде велике зграде. Не знам да ли је то у духу поднебља и амбијента. Очајан сам кад видим кранове код нас у Скопљу грађевинске радове. Полудим, морам да признам. Пуно дрвећа и зеленила страда. Дешава се хаос и у саобраћају и у том урбаном животу. Али да се тиме не бавимо, ја сам фасцинирам гостопримством ових људи и фестивалом Будва - Град театар. Мислим да заслужују већу пажњу и да заслужују веће трибине и већу публику. Желим им све најбоље и да се видимо догодине, живи и здрави- каже Влатко за агенцију ЦГ Њуз. 

image
Фото: ЦГ Њуз

Одушевљен је и билбордима "Смрт фашизму, слобода народу".

- То одавно нисам нигдје видио. Ми смо одрасли на томе. Наши родитељи су одрасли на тој фрази, а и ми као дјеца. Дпало ми се то- искрен је македонски виртоуз на електричној гитари. 

Каже да му је концерт у Будви био најбољи до сада. 

image
Фото: ЦГ Њуз

- Од десет могућих ово је најбољи. Не знам зашто, можда зато што сјутра идемо кући па смо се откачили сви, али је био најдахнутији концерт од свих до сада. Трансцедирали смо, ишли смо у један ниво више и један ниво горе. Не знам шта сам то урадио, ваљда сам нешто урадио што људима значи, ваљда сам нешто направио од те музике што људима нешто значи. Цио живот се ослањам на емоције- каже Влатко. 

Зато поручује младим музичарима- ако немате емоција, немојте се бавити музиком."

- Ноте нисам никад ни научио. Одмах сам ишао у ту другу фазу кад се импровизују са затвореним очима. Цијело вријеме се ослањам на своје неке визије музичке, на своје фантазије музичке и највише од свега на интуицију. Тако и правим композиције и импровизујем и свирам. Цио живот сам посветио фактички учећи импровизацију. У музичком контексту поготово у џезу блузу, рокенролу, импровозација је врх, кад на лицу мјеста имрповизујеш- закључује Влатко. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:37