Горјанц Прелевић и Мук / Фото: Колаж
13/05/2021 u 14:50 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мук и Горјанц Прелевић тврде: Полиција јуче толерисала литије у Никшићу, а прекинула протест у Подгорици

Позвали Брђанина и Боровинић Бојовић да реагују

Предсједник Управног одбора Института алтернатива Стево Мук и Теа Горјанц Прелевић, извршна директорица Акције за људска права тврде да је полиција јуче толерисала масовно окупљање грађана на литији у Никшићу.

Они су позвали в.д. директора полиције Зорана Брђанина да објасни јучерашње селективно поступање полиције, која је прекинула окупљање неколицине грађана у Подгорици, док је толерисала  литије у граду под Требјесом, а такође су позвали министарку здравља Јелену Боровинић Бојовић да ревидира опште мјере у вези са јавним окупљањима.

- Неколико десетина грађана окупило се јуче на мирном протесту подршке Палестини на Тргу независности у Подгорици. Према наводима медија, али и информацијама које смо добили од окупљених, Управа полиције је прекинула ово окупљање уз образложење да су прекршили мјере за сузбијање коронавируса. На снази су мјере које изабрањују јавна окупљања, са изузетком стручних, научних, радних и службених активности. Паралелно, истог дана када је прекинуто окупљање неколико десетина грађана у Подгорици, несметано се одвијало окупљање неколико хиљада грађана у Никшићу. Није забиљежено да је полиција поступила на исти начин као у Подгорици - тврде Мук и Горјанц Прелевић.

Они су подсјетили да је премијер Здравко Kривокапић претходно саопштио да се у случају традиционалног прослављања дана Светог Василија масовним литијама не могу уводити забране, док је истовремено позвао грађане да се током љетњих мјесеци уздрже од окупљања како би се епидемија држала по контролом током туристичке сезоне.

- Ову изјаву сматрамо неприхватљивом јер пркоси уставним принципима секуларизма, владавине права и забране дискриминације, које премијер Црне Горе мора да поштује. Јучерашњи случајеви указују на наставак праксе селективног поступања Управе полиције према учесницима различитих јавних окупљања. Подсјећамо да смо у истом периоду прошле године протестовали због тога што је Управа полиције допуштала да грађани славе Дан независности без икаквих ограничења, док је учеснике ‘’аутолитија’’ упозоравала да се не окупљању и процесуирала због претјеране употребе сигнализације у саобраћају - наводе у саопштењу.

Подсјетили су да је забрана дискриминације прописана Уставом и законима, као и да Управа полиције своје активности треба да спроводи на начелима недискриминације, непристрасности и сразмјерности у примјени овлашћења.

- У конкретном случају сматрамо да је дошло до дискриминације учесника јавних окупљања, јер је полиција толерисала кршење здравствених прописа на значајно масовнијем религијском скупу, док је истовремено прекинула мање окупљање грађана у Подгорици. Позивамо Управу полиције да изврши контролу поступања својих службеника и надлежних организационих јединица у вези са јавним окупљањима, одржаним 12. маја у Подгорици и у Никшићу и да одлучно обустави селективно поступање, које је Министарство унутрашњих послова и само препознало и критиковало у свом Извјештају о јавним окупљанима и јавним приредбама за протеклу 2020. годину. Позивамо и Боровинић Бојовић да грађанима обезбиједи право на јавно окупљање, да укине потпуну забрану и омогући окупљања одговарајућег броја грађана уз придржавање прописаних мјера држања дистанце и ношења маске, нарочито у свијетлу чињенице да је дошло до попуштања других мјера за сузбијање коронавируса - додали су у саопштењу Боровинић Бојовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:27