Са сједнице Одбора / - Скупштина ЦГ
06/05/2021 u 12:37 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(КРАЈ) Седма сједница одбора за здравство рад и социјално старање: Клуге: Врста вакцине не смије бити препрека за путовање

Клуге је навео да је одлагање ревакцинације АстраЗенеком није препорука СЗО, већ да о томе свака држава одлучује сама

Клуге је поручио да се нада да ће Црна Гора бити шампион у региону када је ријеч о здрављу.

Посланик ДПС-а Иван Митровић навео је да тренутно имамо само 54.810 вакцинисаних, што је око 10 одсто становништва, те да охрабрује чињеница да се све више људи пријављује за вакцину.

Дуковић је истакао и да је Црна Гора дуго времена била међу државама које су се најбоље бориле против пандемије.

Посланик ДПС-а Халил Дуковић истакао је да је Црна Гора у претходне четири године улагала у свој медицински кадар, те да је било 250 специјализација и 50 субспецијализација у претходне четири године, што је много значило у борби против пандемије.

Посланик УЦГ Владимир Добричанин је навео да је Црна Гора оквир плана за борбу против ковида, добила годину дана након првог забиљеженог случаја, те да вјероватно нећемо сазнати, да ли смо били спремни да одговоримо на пандемију.

Клуге је истакао и да врста вакцине, не смије бити препрека за путовање

Клуге је навео да је одлагање ревакцинације АстраЗенеком није препорука СЗО, већ да о томе свака држава одлучује сама о томе. 

Мугоша је истакао и да су алармантни подаци о коришћењу психоактивних супстанци у узрасту од 15 до 24 године.

Посланик СД-а Борис Мугоша поручио је да је захвалан што се све већи број грађана вакцинише, те истакао да нема опуштања јер нам тек предстоји туристичка сезона, и апеловао је на грађане који су примили прву дозу да воде рачуна, како не би умањили ефекат вакцине.

Она је истакла и да се осим вакцина које се добијају кроз Ковакс програм, морају обезбиједити и вакцине кроз билатералне односе, те да свака земља суверено одлучује о набавци вакцина.

Шефица СЗО у Црној Гори Мина Брајовић истакла је да одговор на ковид мора бити свеобухватан, те да се морају обезбиједити безбједне вакцине. Вакцинација је најважнија, али није једина алатка у борби против короне.

Клуге је истакао да када је ријеч о донацијама, да донације морају бити доступне, али да се мора водити рачуна да сви добију, како не би неке државе остале без вакцина.

Ераковић је истакао и да је у здравствени систем уложено преко 55 милиона еура.

Посланик ДПС-а Јефто Ераковић истакао је да је документом СЗО из 2010. године дефинисано да су донације дозвољене, те да је Црна Гора требала да прихвати донацију вакцина, која због административних препрека није реализована, те да је једно од образложења било да донације нису у складу са политиком СЗО, упркос томе што је став шефице СЗО у Црној Гори био да су донације дозвољене.

Клуге је истакао да свака држава за себе одређује мјере за себе, те да зато заговарају сертификат за вакцину а не пасош, јер је циљ да се омогући слободан проток свим становницима

Посланица СДП-а Драгиња Вуксановић питала је шефа СЗО за Европу, Ханса Клугеа да ли је грађанима који приме руску или кинеску вакцину, дозвољено кретање у земљама ЕУ.

Сједници одбора за здравство рад и социјално старање присуствоваће и шеф Свјетске здравствене организације за Европу Ханс Клуге и шефица канцеларије СЗО у Црној Гори Мина Брајовић.

На сједници ће бити представљен Програм рада Свjетске здравствене организациjе за Европу – мапа пута за земље Западног Балкана са нагласком на људским ресурсима у малим земљама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 19:53