/ - суђење пресуда
14/05/2021 u 12:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због фискализације црногорски адвокати најављују генерални штрајк 24. маја

Нигдје у опкружењу, државама бивше Југославије, нема фискализације адвоката, осим у Хрватској у случају када се ради о плаћању готовином

Црногорски адвокати најављују да ће ступити у генерални штрајк 24. маја, ако не буду прихваћени захтјеви Адвокатске коморе у вези фискализације.

У понедељак очекују  састанак са представницима Министарства финансија и социјалног старања и Управом прихода и царина. Како сазнаје портал "Дан", тема састанка ће бити два питања: Да ли се одлаже примјена закона о фискализацији до 1.1.2022. године и да ли ће бити измијењен Закон о фискализацији у односу на адвокате. Уколико не буду прихваћениови захтјеви Адвокатске коморе, адвокати предвођени овом инсититуцијом постигли су прелиминарни договор да ступе у генерални штрајк  24. маја.

-Управни одбор Адвокатске коморен Црне Горе донио је одлуку о сазивању ванредне Скупштине, која због мјера које су на снази неће бити одржана у класичној форми, већ ће се по градовима организовати пунктови гдје ће се потписивати акти чији садржај ће бити усмјерен на давање овлашћења Адвокатској комнори да ступи у штрајк од 24.5.2021- сазнаје портал " Дан". 

Нигдје у опкружењу бивше Југославије нема фискализације адвоката, осим у Хрватској у случају када се ради о плаћању готовином.

Министарство: Адвокати обвезници фискализације

-Адвокати су обвезници пореза на доходак физичких лица, која порез плаћају по стварном дохотку, а будући да послове врше уз надокнаду која подлијеже опорезивању порезом на додату вриједност, особе које обављају ту дјелатност недовосмислено су обвезници фискализације- саопштено је раније из Министарства финансија и социјалног старања.

Из тог ресора су навели раније да са Управом прихода и царина као и пројектним тимом за имплементацију електронске фискализације предано раде на спровођењу ових, за грађане и буџет Црне Горе, значајних активности.

-У остваривању тог циља континуирано се комуницира и пружа подршка обвезницима свих дјелатности и привредних бранши, како би што једноставније испунили обавезе прописане Законом о фискализацији у промету производа и услуга и прешли на систем електронске фискализације у законом прописаном року- наводи се у саопштењу.

Захтјев за изузимање из процеса

Из Министарства су тада рекли да су добили захтјев представника адвокатске дјелатности за изузимањем из процеса електронске фискализације узимајући у обзир експертска знања адвоката, али и објективну и детаљну анализу околности и законских одредаба који регулишу ову област.

-Имајући у виду да Закон о фискализацији у промету производа и услуга прописује да су обвезници фискализације лица која су обвезници пореза на доходак физичких лица и која су обвезници издавања рачуна за испоруку производа, односно услуга, те да лица која се баве адвокатском дјелатношћу су обвезници пореза на доходак физичких лица, која порез плаћају по стварном дохотку, као и да послове врше уз надокнаду која подлијеже опорезивању порезом на додату вриједност, а самим тим постоји обавеза издавања рачуна, лица из ове дјелатности су недовосмислено обвезници фискализације.

Кодексом професионалне етике адвоката, као и адвокатском тарифом Адвокатске коморе Црне Горе која регулише област наплате надокнаде за извршене адвокатске послове, исти се третирају као пружање адвокатских услуга, што лица из ове дјелатности квалификује за примјену одредби Закона о фискализацији у промету производа и услуга, без обзира на специфичност предметне дјелатности са аспекта тржишне конкуренције и рекламирања.

-Дакле, сходно законским прописима који су на снази, лица која врше адвокатске послове сматрају се обвезницима фискализације. Самим тим, као и сви остали обвезници, дужни су своје пословање ускладити са одредбама закона- наводи се у саопштењу.

Додају да ће уз пуно разумијевање специфичности обављања послова из домена адвокатске дјелатности, надлежне институције и пројектни тим у комуникацији са представницима адвокатске дјелатности уложити напоре да се у што краћем периоду пронађе модалитет кроз који ће се техничко рјешење за вршење фискалног сервиса моћи примијенити у условима пословања адвоката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 19:30