/ Панел дискусија
06/05/2021 u 13:13 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска интеграциjа проjекат циjелог црногорског друштва

Црногорски привредници послуjу у складу са европским стандардима и прописима ЕУ већ од 2007. године од дана потписивања Споразума о стабилизациjи и придруживању и Споразума о слободноj трговини ЦЕФТА

Генерални секретариjат Владе и Канцелариjа за европске интеграциjе, у сусрет Дану Европе, организовали су панел дебату #ПрЕУређење друштва – наша европска прича, у којој је учествовао потпредсjедник Привредне коморе Црне Горе Павле Д. Радовановић.

Оцијењено је да је европска интеграциjа проjекат циjелог црногорског друштва. Поред потпредсjедника Радовановића, панелисти су били и главни преговарач са ЕУ Зорка Кордић, затим чланови Одбора за европске интеграциjе Скупштине Црне Горе Бранко Радуловић и Предраг Секулић, извршна директорица НВО Центар за грађанско образовање Далиборка Уљаревић и генерални секретар Униjе слободних синдиката Црне Горе Срђа Кековић.

– Реформски процеси се одвиjаjу у свим областима, обликуjу и трансформишу све сфере друштва, у складу са европским стандардима и вриjедностима. Циљ европске интеграциjе jе уређено друштво и бољи животни стандард грађана – оцијењено је на панелу.

Радовановић очекује да за црногорску привреду неће бити посебних изазова када jе риjеч о пословању на заjедничком тржишту даном приступања ЕУ.

– Црногорски привредници послуjу у складу са европским стандардима и прописима ЕУ већ од 2007. године од дана потписивања Споразума о стабилизациjи и придруживању и Споразума о слободноj трговини ЦЕФТА. Са оба документа дефинисана су правила коjа су се примjењивала у земљама ЕУ и коjа су значила да наши привредници мораjу да послуjу у складу са њима – рекао jе Радовановић.

Према његовим риjечима, Привредна комора jе у циjелом том поступку имала улогу да информише црногорску привреду о процесима и обавезама коjе носе европске интеграциjе, али и да преговарачима предочи захтjеве привредника.

– Међутим, црногорска привреда се данас суочава са изазовом преживљавања, неизвjесности и треба да се избори за конкурентност на домаћем тржишту. Ми треба да узмемо што већи удио извоза на прагу, с обзиром на велики дефицит у спољнотрговинском пословању. Црна Гора има своjу шансу у различитим дjеловима привреде, а коjом динамиком ће се вратити развоjу зависи од предстоjеће туристичке сезоне и процеса имунизациjе – оцjењуjе Радовановић.

Сматра да држава може да интензивира активности коjе се односе на унапређења пословног амбиjента и законодавства те борбу са сивом економиjом, што jе такође у вези са процесом ЕУ интеграциjа.

–  Привредна комора jе дефинитивно наjбољи партнер за комуникациjу са привредом, а њена стручна служба сервис са коjим на дневном нивоу комуницира више од 400 представника пословне заjеднице саопштаваjући реалне проблеме у свакодневном пословању. Ми смо веза између оних коjи доносе одлуке и реалног живота и покушавамо да нађемо рjешења коjа су корисна држави, привреди и друштву у цjелини  – рекао jе Радовановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 01:21