/ -
07/05/2021 u 10:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Енергетска заједница покренула поступак против Црне Горе, Влада ангажовала све субјекте да помогну

Обавеза ЕПЦГ је да обезбиједи услове како би се у поступку пред Енергетском заједницом издејствовао најповољнији исход, који не би смио значити гашење ТЕ Пљевља. Црна Гора до 20. јуна треба да достави одговор, пише лист „Дан”

Влада је обавезала Електропривреду (ЕПЦГ), да као оператер за постројења Термоелектрана Пљевља, предузме све правне радње и обезбиједи све услове у циљу заштите права државе у поступку пред Енергетском заједницом (ЕЗ). Задужила је и Министарство капиталних инвестиција (МКИ) да прати и пружи активну подршку Електопривреди у том поступку и да заједно припреме нацрт одговора-изјашњења на уводно писмо Секретаријата Енергетске заједнице.

Секретаријат Енергетске заједнице је 20. априла МКИ послао уводно писмо и тиме покренуо поступак за рјешавање спорова против Црне Горе због наводног непоштовања уговора о оснивању Енергетске заједнице. Црна Гора мора до 20. јуна да одговори на писмо ЕЗ.

–Министарство капиталних инвестиција (МКИ) jе мишљења да jе обавеза Електропривреде као привредног субjекта у државном власништву, и као оператора построjења Термоелектране "Пљевља" да се активно укључи у процедуру пред Енергетском заjедницом заjедно са Владом и Министарством, те да обезбиjеди све услове (документациjу, експерте у областима коjе су захваћене поступком и Директивом, правне савjетнике...) како би се у том поступку издеjствовао наjповољниjи исход, а коjи не би смио значити гашење ТЕ Пљевља, у смислу потребе за одржавањем снабдиjевања енергиjом – наведено је у инфромацији која је усвојена на јучерашњој сједници којом је предсједавао премијер Здравко Кривокапић.

У информацији је наведено да Секретаријат заузима став да Црна Гора наводно ниjе испоштовала одредбе директиве 2001/80 коjе предвиђаjу да построjење подложно члану 4 (4) може остати у погону само ако не ради дуже од 20.000 радних сати након 1. jануара 2018.

–На основу одредби Одлуке Министарског савjета 2013/06/МЦ-ЕнЦ, построjење такође може даље да ради ако jе у складу са строжим емисионим стандардима Директиве о индустриjским емисиjама. У случаjу ТЕ Пљевља, по мишљењу Секретариjата, ниjедна од ових опциjа ниjе случаj – пише у информацији.

Донијели план припреме љетње сезоне

Влада је донијела и план припреме љетње туристичке сезоне. Планом су обухваћене активности коjе ће до почетка и током сезоне реализовати институциjе на државном и локалном нивоу, као и предузећа коjа су директно или индиректно укључена у припрему сезоне. План садржи jасно дефинисане активности, носиоце, рокове и финансиjска средства за њихову реализациjу. Спровођење поjединих активности отпочело jе већ краjем прошле године, како би се створиле претпоставке за постизање што бољих резултата током предстоjеће сезоне.

Влада је јуче утврдила и предлог закона о потврђивању уговора између Црне Горе и Књажевине Монако о избjегавању двоструког опорезивања и спрјечавању избjегавања плаћања пореза на доходак.

Секретариjат jе прелиминарно закључио да ТЕ Пљевља, као jедино велико построjење за сагориjевање коjе ради у Црноj Гори, наводно ниjе поштовало правила из члана 4 (4) Директиве, те да jе ТЕ Пљевља као построjење достигла ограничење од 20.000 радних сати до краjа 2020. године, а ниjе у складу са стандардима Директиве престала са радом, како се то захтиjева правилима Енергетске заjеднице.

–Слањем Уводног писма, Секретариjат ЕЗ jе покренуо прелиминарни поступак, чиjа jе сврха пружање могућности Црноj Гори да се изjасни на наводе о наводном непридржавању правила Енергетске заjеднице у року од два мjесеца и омогућавање Секретариjату да утврди потпуну позадину конкретног предмета. У складу са чланом 13. Поступка за рjешавање спорова, Секретариjат путем овог Министарства тражи од Владе да поднесе своjа запажања том тиjелу, о чињеничним и правним питањима, коjа су изниjета у Уводном писму, у року од два мjесеца, односно до 20. jуна. Процедуру припреме Одговора- изjашњења на уводно писмо Секратариjата спровео би мjешовити тим састављен од особа коjе делегира Електропривреда и Министарство капиталних инвестициjа, а потом би исти одговор био усвоjен на сjедници Владе и упућен Секратариjату – појаснили су из Владе.

Д.М.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:03