/ Основни суд пресудио да клијенти плате судске трошкове, што је Виши потврдио
08/05/2021 u 06:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извршитељ наплаћује дуг упркос одлуци Уставног суда

Већини клијената који су узели кредите у швајцарским францима и даље се врши наплата дуга на незаконит начин, односно извршитељ наплаћује дуг упркос одлуци Уставног суда да се стопира наплата, казао је листу „Дан” Пајовић

Иако је Уставни суд 29. априла донио одлуку да се стопира поступак извршења за 94 клијента, која су изгубила спор против Хипо Алпе Адрија банке, јавна извршитељка Александра Томковић Вукославчевић наставила је да наплаћује дуг и након тог датума, казао  је „Дану” представник клијената Предраг Пајовић.

Уставни суд је 29. априла донио одлуку која, како су навели из највишег судског органа, ступа на правну снагу даном доношења и објавиће се у Службеном листу. Клијенти, њих 113, су према пресуди Основног суда, коју је потврдио и Виши суд, морали да плате око милион еура судских трошкова адвокатској канцеларији Јововић, Мугоша и Вуковић, која је заступала банку пред судовима. Односно, сваки клијент је морао да плати око 10 хиљада еура због спора, који су покренули због кредита индексираних у францима. Тужбени захтјев клијената, поднесен 2013. године је испунила Скупштина, усвајањем Закона о конверзији кредита из франака у еуре, 2016. године. Након тога је 113 клијената одустало од тужбе, па је Основни суд пресудио да они плате судске трошкове, а што је Виши потврдио. На ту пресуду је 94, од 113 клијената, поднијело Уставном суду жалбу, а суд је донио привремену мјеру да се обустави поступак извршне наплате дуга, све док не донесу коначну одлуку о иницијативи клијената.

– Већини клијената и даље се врши наплата дуга на незаконит начин, односно извршитељ наплаћује дуг упркос одлуци Уставног суда да се стопира наплата. Одлука Уставног суда је обавезујућа, јер је то највиши правни орган у држави. Међутим, и поред одлуке Уставног суда, у неуређеним правним системима попут Црне Горе, то не обавезује извршитеља да поступи по одлуци, већ се наставља системска пљачка клијената. Очигледно им је мало што су клијенти досад више пута преварени од стране Хипо Алпе Адрија банке – изјавио је Пајовић и додао да извршитеља очигледно не интересује одлука Уставног суда или је сигуран у овакав правни систем.

Без одговора

"Дан" је у вези са наплатом дуга и након одлуке Уставног суда послао питања јавном извршитељу Александри Томковић Вукославчевић. Питали смо зашто су након одлуке Уставног суда наставили са наплатом дуга и да ли је законито извршење након одлуке суда да се оно стопира.

На питања упућена јуче поподне нам није одговорено, док нам се нико није јављао на позиве које смо упутили на бројеве телефоне доступне на сајту јавних извршитеља.

Он је навео да је некима од 113 клијената већ наплаћен дуг, да су га неки већ измирили, а да од неких не може да е наплати, јер су им зараде већ опретећене кредитима.

На питање "Дана", шта клијенти могу да ураде поводом поступка извршитеља, Пајовић је казао да су немоћни.

– Обрадовали смо се одлуци Уставног суда, али сада смо немоћни. Не знамо коме да се обратимо за помоћ. Једино можемо да организујемо протест пред надлержним државним институцијама и тражимо заштиту од државе. Али, Црна Гора као правна држава, лише Уставног суда, не функционише и не знамо коме да се обратимо. Више пута смо преварени и опљачкани и настављају са терором према нама, не обазирући се на одлуке Уставног суда – поручио је Пајовић.

Д.М.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 14:09