Улцињ током празника / Фејсбук
06/05/2021 u 09:51 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Празници били одлична увертира: Вакцинисањем извлачимо сезону

Улцињ за четири дана посјетило чак 13.985 туриста, показују подаци

Празнични дани били су одлична увертира за предстојећу љетњу туристичку сезону, а у прилог томе говоре и добре бројке из Улциња. Најјужнију општину у Црној Гори је за четири дана посјетило чак 13.985 туриста.

Саговорници портала Дана истичу да су туристи похрлили на приморје највише због слободних дана и спајања васкршњих и првомајских празника, а ту су се поклопили распуст у Србији, почетак масовне вакцинације и наравно, лијепи и сунчани дани.

image

Улцињ током празника

Фејсбук

Ипак, бојазан остаје због пандемије, али се намеће и питање: ко ће контролисати толике гужве?

Декан Факултета за бизнис и туризам из Будве Раде Ратковић казао је за портал Дана да је добра вијест што су туристи дошли.

- Једино што нас плаши је да велики број гостију не буде утицао на ширење пандемије, можда ће доћи до повећања броја обољелих, што би свакако било лоше по нас. Мора се држати дистанца и морају се поштовати мјере. Ту морамо водити рачуна, али толику велику масу је тешко контролисати. У сваком случају, добро је што су дошли и јако је битно да туроператори долазе, јер без тога нема одрживог туризма. Морамо ову сезону одржати, како бисмо се припремили за следећу сезону, неопходна нам је стабилност сада - поручио је он.

Фотографије из Улциња са огромним гужвама већ су се прошириле по друштвеним мрежама, а директор Туристичке организације (ТО) Гзим Хајдинага каже да су презадовољни резултатима.

image

Улцињ током празника

- Фејсбук

- Највише туриста нам је дошло из Косова, Албаније и Сјеверне Македоније. Искрено им се захваљујемо што нијесу заборавили Улцињ као своју главну адресу за љетовање и одмор. Боравио сам неколико дана на Косову и у Сјеверној Македонији и промовисали смо туристичку понуду на неколико телевизији, каже Хајдинага.

Он истиче да је велики удио што се тиче великог одзива туриста имала и одлука лкалних власти да Улцињ буде отворен до даљњег.

- Увели смо правило да туристи долазе без обавезе о вакцинацији и потврдама. Увијек се залажем за то да будемо отворени, да се уведу блажи услови за улазак туриста али мјере се морају поштовати и препоруке здравствених институција. Наша Велика плажа је довољно велика и ако овог љета будемо имали преко десет хиљада туриста, мјере се овдје свакако могу поштовати. Власници хотела у Улцињу поштоваће мјере, мораће да поштују мјере што и због себе а и због гостију. Боље нам је да умјесто 100 људи на некој хотелској тераси буде 50, уз поштовање мјера, него да правимо гужве и опет се вратимо на старо и праст обољелих - додао је он.

О процентима и процјенама сада, ипак, не жели да прича.

-Све је добро почело и јако је битно да овако наставимо и сачувамо здравље прије свега наших грађана, а затим и туриста", поручио је Хајдинага.

У Будви око 6.000 туриста

На Будванској ривијери борави око 6.000 гостију, саопштено је из Туристичке организације Будва.

Према грубим процјенама хотели су попуњени и до 60 одсто, док су локали дупке пуни. Око 4.500 туриста смјештено у будванским хотелима, док је 1.500 у приватном смјештају.

Предсједник туристичких удружења Жарко Радуловић казао је за портал Дана да ће гости у Црно Гори највјероватније  бити до 8. или 9. маја.

image

Жарко Радуловић

Срђан Бољевић

- Увертира је добра. Ово је нешто што се пожељети може, међутим јако је незахвално било шта прогнозирати због пандемије. Да ли ће ове гужве утицати или не, видјећемо, а све пада у тренутку кад је почела масовна вакцинација. Лично мислим да је кључна ствар вакцинација. Џабе правимо пројекције и планове, ако порасте број обољелих све пада у воду - навео је он.

У Херцег Новом 1.454 гостију

У Херцег Новом борави 1.454. пријављених гостију, показују посљедњи подаци Туристичке организације Херцег Нови.

То је за 1.232 више пријављених гостију односу на упоредни период прошле године.

Предњаче инострани гости, којих је 1.077, док је 377 домаћих. Kад је ријеч о смјештају, 817 гостију регистровано је у приватном, док у хотелском смјештају борави 637 гостију.

Хостели и аутокампови тренутно немају регистрованих гостију. У Херцег Новом тренутно ради 15 хотела.

Радуловић упозорава да је туризам глобално у кризи.

- Ситуација није тешка само код нас, овакво стање је још од 2019. године. Морамо ову сезону спасити, јер долази нам тешка зима, али тенденције су добре. Нисмо имали предсезону, нећемо имати ни постсезону јер ћемо бити слабо бити повезани са авионским саобраћајем. Зависи све од нас, морамо чувати и пазити друге од себе, вакцинишимо се и будимо максимално одговорни - закључио је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:48