Регата у Тивту / - Портал Дан
05/05/2021 u 16:55 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) На регати хидроавиона у Тивту учесници из Словачке, Русије и Црне Горе

Између два свјетска рата хидроавиони били су неизоставни дио пеjзажа на Црногорском приморjу и понекад на Скадарском jезеру. Све то промијенило од трагичног априла 1941. године одласком ваздухопловаца из Треће хидорпланске команде на Блиски исток

У Тивту jе почела прва Међународна хидроавио регата хидроавиона амфибиjа, у циљу обиљежавања 80. годишњице последњег лета ескадриле хидроавиона на териториjи Црне Горе и промовисања хидроавиjациjе.

У регати су учествовале екипе из Словачке, Русије и Црне Горе – учествовала су три хидроавиона, један жирохоптер и двије цесне.

Стартовала jе маршрута под називом „Хероjи Боке”, прелет три авиона са аеродорма Тиват до Порто Монтенегра коjи су учествовали у летачком програм церемониjе отварања регате.

На церемониjи отварања говорили су организатори, директор Порто Монтенегра, директор хотела Риџент, као и потпредсjедник општине Тиват Горан Божовић.

Минутом ћутања одата jе почаст пилотима, њих 28 хидропилота.

Директор манифестациjе Синиша Бубања захвалио jе гостима регате коjи су у овоj тешкоj ситуациjи дошли и дали на значаjу манифестациjи.

Ваздухопловни публициста Борис Циглић казао jе да су на мjесту некадашњег Арсенала у прољеће 1913. године писане прве странице историjе хидроавиjациjе и мjесто гдје хидроавиjациjа у Црноj Гори почиње своj нови живот.

– Између два свјетска рата хидроавиони били су неизоставни дио пеjзажа на Црногорском приморjу и понекад на Скадарском jезеру. Све то промијенило од трагичног априла 1941. године одласком ваздухопловаца из Треће хидорпланске команде на Блиски исток. Прије више од вијека, jедан од ваздухопловаца коjи jе међу првима летио у Боки са хидроавионом, записао jе да лети над jедним од наjљепшим пеjзажа на свијету – казао jе Циглић.

Потпредсjедник општине Горан Божовић отворио jе данашњу манифестациjу. Он jе казао да ниjе случаjно што jе Тиват изабран да буде домаћин.

– Приjе више од 100 година на овом локалитету имали смо базу хидроавиjациjе и задовољство ми jе  што такво културно насљеђе можемо повезати са туристичким потециjалом нашег данашњег града и Црне Горе, опет на овом истом мjесту – казао је Божовић.

Манифестациjа обухвата историjско сjећање на богату традициjу, храбре и одважне људе и догађаjе коjе jе Црна Гора имала у области хидроавиjациjе, а коjе сежу из 1913. године када jе на териториjи Кумбора основана Хидропланска станица као jедна од првих у свиjету.

Летачки програм настављен jе у Jахтинг клубу Порто Монтенегра одакле су се могли пратити прелети.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:27