Ходочасници Испред Горњег манастира / - Б.Б.
12/05/2021 u 06:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео-фото) Данас се слави Свети Василије Острошки Чудотворац

Народ окупљен испред светиње дочекао је владику Јоаникија

Ходочасници су на капиjи Горњег манастира дочекали епископа будимљанско-никшићког и администратора Митрополиjе црногорско-приморске Jоаникиjа. Владика Јоаникије служи Свету архијерејску литургију заједно са епископима Сергијем и Теодосијем.

Светоj архиjереjскоj литургиjи присуствују представници  Владе Србиjе, међу коjима jе и Ненад Поповић, министар без портфеља. Уз Поповића ту је Јован Палалић, посланик у Народној скупштини Србије.

image
Представици Владе Србиjе на Св. архиjереjскоj литургиjи у Горњем манастиру и прослављени кошаркаш

Обиљежавању празника острошког светитеља присуствуjе и прослављени кошаркаш Деjан Томашевић.

Данас се слави Свети Василије Острошки Чудотворац. На данашњи дан 1671. године по Грегоријанском календару Св. Василије се представиом Господу.

Празновање Св. Василиjа Острошког у манастиру под острошким гредама почело jе у поноћ. Акатист светитељу поред његових моштиjу служио jе епископ бихаћко-петровачки  Сергиj.

image

Ходочасници Испред Горњег манастира

- Б.Б.

Литургиjе су служене у 1 час послиjе поноћи и у 7 часова. Свету архиjереjску литургиjу, коjа ће почети у 9 часова на платоу испред Горњег манастира, служиће епископи будимљанско-никшићки Jоаникиjе, бихаћко-петровачки Сергиjе и рашко-призренски Теодосиjе.

image

Ходочасници Испред Горњег манастира

- Б.Б.

Према Манастиру Острогу, иначе, већ неколико дана притичу вjерници, коjи ће данас на празник од острошког светитеља затражити благослов.

image

Ходочасници Испред Горњег манастира

- Б.Б.

Броjни су они коjи су празник дочекали преноћивши под ведрим небом од Доњег до Горњег манастира. Свештенство и редари покушаваjу да направе ред и омогуће постовање  епидемиолошких мjера.

image
Ходочасници чекају да се поклоне свецу

Колоне ходочасника од јуче су се могле видјети на путу ка Манастиру Острог, а, по устаљеном обичају, ходочасници су синоћ преспавали испред манастира и чекали да се поклоне моштима свеца, за које се вјерује да су чудотворне.

Ускоро опширније

Б. Брашњо

Фото и видео: Ж. Шапурић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:30