/ Потпредсједник Владе честитао Дан Европе
09/05/2021 u 08:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић честитао Дан Европе: Корачаjмо путем помирења, прогреса и успjеха

Корачаjмо храбро путем помирења, прогреса и успjеха, како бисмо нашим грађанима гарантовали стабилну будућност, поручио је потпредсједник Владе

За Црну Гору вишеструко jе значаjан 9. маj као датум коjи симболизуjе побjеду човjечанства над фашизмом и нову наду, коjу jе Европљанима дало формирање заjеднице као што jе ЕУ, саопштио jе потпредсjедник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић поводом 9. маjа, Дана побjеде над фашизмом и Дана Европе, коjи се обиљежава у знак сjећања на краj Другог свjетског рата у Европи 1945. године и почетака стварања Европске униjе 1950. године, наводи се у саопштењу.

Потпредсjедник Абазовић jе нагласио да Црна Гора, као прва земља у Европи коjа jе 13. jула 1941. године подигла оружани устанак против фашизма и савремена Црна Гора, своjу садашњост и будућност веже за Европу и Европску униjу, као и да jе значаjно повезана са овим датумом.

– Антифашизам jе у 21. виjеку пред огромним изазовима коjи се манифестуjу у облицима коjи су иманентни савременом добу. Фашизам се данас наjвише испољава кроз нетолеранциjу и нетрепељивост према другима и другачиjима од себе, кроз ускраћивање права угроженим групама и историjски ревизионизам. У том контексту, веома jе важно његовати културу сjећања коjа мора бити антифашистичка – навео jе потпредсjедник Владе Абазовић.

Напомињући да jе Црноj Гори, након чланства у Алиjанси, придруживање Европскоj униjи jедина спољнополитичка визиjа, потпредсjедник Абазовић jе истакао да наша држава ЕУ види као луку спаса и да за дjеловање у том правцу, након прве демократске смjене власти у Црноj Гори, постоjи никад већи консензус код грађана Црне Горе.

– Корачаjмо храбро путем помирења, прогреса и успjеха, како бисмо нашим грађанима гарантовали стабилну будућност. Сигуран сам да ће наша посвећеност реформама и одлучност у европским интеграциjама ускоро бити крунисана пуноправним чланством Црне Горе у ЕУ. Искрено навиjамо и да читав регион Западног Балкана крене тим путем и да, у што скориjем периоду, буде дио европске породице – закључуjе потпредсjедник Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 01:10