Миња и климатске промјене / - Миња и климатске промјене
08/05/2021 u 10:39 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Миња и климатске промјене на репертоару фестивала у Загребу

Мала Миња је забринута основношколка која живи у Подгорици. У нарацији својственој дјечјој машти даје локалну перспективу многим проблемима животне средине те говори о узроку и посљедицама климатских промјена

Краткометражни анимирани филм "Миња и климатске промјене" аутора Зорана Марковића Зоња, биће приказан у 16 сати на осмом Околишном филмском фестивалу у Загребу, у кину Кинотека.

На програму овог тродневног фестивала који је почео 6.маја, нашли су се документарни, играни и анимирани филмови, изложбе те представљања Хомо цлиматицума, прве хрватске збирке климатске фикције.

Међу филмовима из Бразила, Аргентине, Француске, Шпаније, Италије, Португала, Швајцарске, Јапана, Словеније, Исланда, Ирана и Канаде, учествује и краткометражно анимирано остварење из Црне Горе намијењено дјеци и одраслима које је продуцирала НВО Греен Хоме.     

Мала Миња је забринута основношколка која живи у Подгорици. У нарацији својственој дјечјој машти даје локалну перспективу многим проблемима животне средине те говори о узроку и посљедицама климатских промјена.

Мала Миња је забринута основношколка која живи у Подгорици. У нарацији својственој дјечјој машти даје локалну перспективу многим проблемима животне средине те говори о узроку и посљедицама климатских промјена{/youtube}

-Потпуно неочекивано Миња има свој фестивалски живот јер је замишљена као локална прича за коју сам мислио да неће бити интересантна ван граница Црне Горе. Очигледно сам се преварио јер је већ добила награду на фестивалу у Штокхолму, а ево се данас приказује и у Загребу. Списак земаља, из којих долазе филмови који се приказују на овом фестивалу, врло сликовито упућује на то коме је у свијету стало до заштите природе. Баш сам задовољан што се Црна Гора нашла међу њима-казао је Зоњо.

Говорећи о значају оваквих пројеката, указао је на суштински проблем:

-Све добре и лоше ствари вучемо из дјетињства. Јако је битно учити дјецу од малена да поштују природу, али и друге људе. Тешко је дјетету усадити љубав према својој околини кад види родитеље који мрзе- додао је Зоњо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:53