/ Здравко Кривокапић
06/05/2021 u 06:30 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премијер Kривокапић тражи нови договор о Превлаци

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман доћи ће пред крај седмице у посјету Црној Гори, али засад нема информација да ће граница бити једна од тема

Црногорски премијер Здравко Kривокапић отворио је питање разграничења с Хрватском и утврдио како проблем није само црта разграничења на мору, већ и разграничење на копну по којем Превлака, по протоколу потписаном 2002. године, припада Хрватској, пише "Вечерњи лист". За Хрватску је стање на јужним границама јасно – полуострво Превлака је хрватско, а око линије разграничења на мору треба се договорити, и то или билатерално или на Међународном суду у Хагу, наводи тај дневник. Kривокапић је рекао да црногорска влада намјерава да оснује комисију која ће, у договору с хрватском страном, покушати да ријеши тај проблем, уз напомену да Превлака не може бити препрека за евроинтеграције Црне Горе. Из Министарства спољних и европских послова Хрватске су одговорили да већ постоји формално успостављена међудржавна комисија, а "ако они нешто мијењају, то је њихова ствар". Хрватска, како тврде, остаје отворена за разговоре.

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман доћи ће пред крај седмице у посјету Црној Гори, али засад нема информација да ће граница бити једна од тема, иако ју је црногорска страна поново отворила у контексту преговора с ЕУ и става Уније да више не жели да увози граничне проблеме.

Кривокапић вјерује да државе чланице ЕУ, као и оне које то желе да постану, након учлањења могу имати и привремене договоре, креирати и прихватити политичке и друге инструменте који омогућавају добросусједске односе, развијање обострано корисне билатералне сарадње и спречавање пограничних и граничних инцидената, без обзира што нису дефинитивно ријешили неко отворено питање или територијални спор.

Он је истакао да су двије државе кроз досадашње поштовање протокола показале да ово продужено отворено питање око Превлаке не може бити препрека за даље напредовање ка чланству у ЕУ. Црна Гора и Хрватска скоро 20 година не могу да се договоре о разграничењу на мору код Превлаке. Двије државе су склопиле привремени споразум 2002. године, према којем је Хрватској припао копнени дио Превлаке, односно рт Оштро, и узан појас мора уз Превлаку, а Црној Гори преостали дио улаза у Бококоторски залив.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 12:16