Пандемија угрожава попис / -РТВ
08/05/2021 u 14:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Све афере морају добити судски епилог, институције заказале

Упоредо са слабим тужилаштвом јачала је корупција, посебно политичка, и организовани криминал. То је узрочно повезано, каже Марић за "Дан"

Ниједна афера везана за високи ниво корупције политичара из бивше власти није процесуирана нити доведена до краја. Судство и тужилаштво су показали слабост, између осталог, у аферама "Снимак" и "Kоверта", казао је за "Дан" лидер СНП-а Владимир Јоковић. Према његовом мишљењу, након измјена закона о тужилаштву, свака афера ће добити судски епилог.

– Неће бити, као до сада, да су криминалци на слободи, они који су корумпирани најбогатији, а да су грађани сваког дана све сиромашнији. У потпуности подржавам промјену и у тужилаштву и у судству, а ефикасно тужилаштво је први предуслов да би Црна Гора озбиљније кренула ка ЕУ – рекао је Јоковић.

Он подсјећа да је наша земља у региону препозната по корупцији и организованом криминалу.

– Да је другачије, не би у сваком извјештају Европске комисије о Црној Гори била апострофирана борба против корупције и организованог криминала – истакао је Јоковић.

Потребне суштинске промјене

По ријечима Владимира Јоковића, довољно је замислити да се види на телевизији да човјек узима 100.000 еура и да купује гласове за себе и за своју партију и тиме кривотвори слободну вољу грађана и да се то не процесуира.

– Ако неко купује гласове, поставља се питање да ли је та власт произашла из слободне воље грађана – рекао је Јоковић.

Марић указује да афере "Коверта" и "Снимак" нијесу добиле неопходан правосудни епилог.

– Ове афере засигурно остају кључни индикатори стања у тужилаштву. Kада буду на прави и правно неопходан начин процесуиране, знаћемо да су суштинске реформе у тужилаштву почеле – истакао је Марић.

Према његовом мишљењу, држава мора да покаже зубе и исправи све што није ваљало у протеклом периоду.

– Све оно што није давало резултате и сви они који нису добро обављали посао због којег су формирани, па било то судство, тужилаштво, полиција, АНБ, Влада и министри, зрели су за потпуну реконструкцију. Доста је непотизма, крађе и корупције – поручио је Јоковић.

Аналитичар Борис Марић сматра да су промјене у тужилаштву неопходне и да посебну пажњу треба посветити позицији, саставу и надлежностима Тужилачког савјета.

– Пажња се мора усмјерити и на карактер дисциплинских поступака, који до сада суштински нису ни постојали и то деценијама никога међу доносиоцима одлука није бринуло. Упоредо са слабим тужилаштвом јачали су корупција, посебно политичка, и организовани криминал. То је узрочно повезано – казао је Марић.

И.Д.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:47