Богдан Богдановић / Јутјуб Принтскрин
11/05/2021 u 19:59 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДТ реаговао: Нетачни су наводи Богдановића да смо прислушкивали неподобне политичаре

Реаговали на изјаву Посланика Демократа данас на сједници Скупштине

Специјално државно тужилаштво саопштило је данас да су наводи посланика Демократа Бориса Богдановића  да СДТ „прислушкује неподобне политичаре” нетачни.

Из СДТ-а наводе да је Богдановић те тврдње изнио на сједници Скупштине.

- Специјално државно тужилаштво не врши било какав притисак на политичаре или посланике, већ предузима мјере и радње из своје надлежности, па је тако и у конкретном предмету, као што смо већ објавили у саопштењу од 12. фебруара, на иницијативу полиције тужилаштво предложило а судија за истрагу Вишег суда у Подгорици донио наредбу МТН.бр.18/17 о спровођењу мјера тајног надзора према више лица због постојања основа сумње да су извршили или врше кривична ђела стварање криминалне организације (чл.401а KЗ ЦГ), злоупотреба службеног положаја (чл.416 KЗ ЦГ), изнуда (чл.250 KЗ ЦГ), недозвољено држање оружја и експлозивних материја (чл.403 KЗ ЦГ)- наводе у СДТ-у.

Додају да су у току трајања мјера тајног надзора забиљежене, као „случајни налаз“, између осталих комуникације које су вођене између сада посланика Богдановића и Драгана Kраповића, када Богдановић позива Kраповића који је у то вријеме био предсједник Општине Будва, јер су управо они остваривали комуникацију са особама за које се сумња да су припадници криминалне организације и према којима су биле одређене мјере тајног надзора, а дио њихових комуникације је и објављен у наведеном саопштењу и управо су забиљежени разговори потврда да се од стране посланика према одређеном тужиоцу остварује политички утицај, а све како је и сам Богдановић навео због добијања значајних информација.

“Kада је ријеч о „бестидним радњама“, како је то навео посланик Богдановић у свом излагању, указујемо да су радње које су од стране СДТ-а споведене у наведеном предмету законите мјере тајног надзора које су одобрене од стране суда у складу са Закоником о кривичном поступку, под условима које предвиђа закон, а при чињеници да постоји основ сумње да су одређена лица извршила кривично ђело из надлежности Специјалног државног тужилаштва”, додају у Тужилаштву.

Поново истичу да СДТ никада није водило, нити ће водити поступак због било које политичке активности неке особе или посланика, јер Специјално државно тужилаштво испитује и открива искључиво извршиоце кривичних ђела, независно од њиховог својства или јавне функције које обављају.

Подсјетимо, Богдановић је данас на сједници казао да је циљ закона да се уведе ред у тужилаштво.

- Ми се тек данас разводимо од диктатуре од језивих метода политичке контроле и уцјена - навео је Богдановић и додао да је СДТ до сада био вирус који је владавину права ставио на респираторе.

Навео је да свако ко је био противник бившег режима могао је да види како се СДТ користи за обрачуне.

- Та пракса мора да се прекине, нови закон мора да буде нови почетак - поручио је Богдановић и додао да поржавају промјене Закона о тужилаштву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:30