Бечић у Скупштини / Јутјуб Принтскрин
11/05/2021 u 09:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Посланици ДПС-а напустили сједницу, сјутра гласање о измјенама Закона о Државном тужилаштву

Прво редовно засједање у парламенту трајало до касних вечерњих сати

Четврта сједница Првог редовног засједања Скупштине Црне Горе одржана је данас, а дневни ред чинила је 41 тачка, од којих се посебно издвајају Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Државном тужилаштву, Предлог закона о буџету Црне Горе за 2021. годину, Предлог закона о измјенама Закона о порезу на додатну вриједност, избори, именовања и разрјешења и друго.

Пред крај данашње расправе ДПС је позвао на дијалог о избору челних људи правосуђа, тражећи да се сјутра не гласа о том закону. На сједници Kолегијума тај приједлог није прихваћен.

Због тога су посланици ДПС-а напустили сједницу, односно расправу о Закону о тужилаштву.

  

- Ми нећемо више учестовати у овој тачки дневног реда. Одбијате пружену руку”, рекао је шеф посланичког клуба Данијел Живковић.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић казао је да га за недостатак политичког дијалога прозивају колеге који су прије неколико мјесеци ушли у бојкот.

- Колеге нијесу хтјеле да ме саслушају. Овдје се мора десити дијалог. Ово су два одвојена процеса, а неко овдје покушава да мијеша бабе и жабе - казао је Бечић.

Посланици су вечерас завршили расправу о измјенама и допунама Закона о Државном тужилаштву, а, како је најављено, о њима ће се изјаснити сјутра.

Из опозиције су казали да измјенама Закона о Државном тужилаштву парламентарна већина жели да тужилаштво стави под политичку контролу са циљем да се тиме таргетирају политички неистомишљеници, као и да се њима успорава пут Црне Горе ка Европској унији.

Он је на почетку прочитао предлоге посланика за допуну дневног реда. Либерална партиjа предложила да се на дневни ред стави Закон о забрани фашистичких, неофашистичких и воjних националистичких организациjа и употребе њихових симбола, а предлог је образложио Андрија Поповић. Из БС-а Ервин Ибрахимовић предложио jе да на дневном реду буде предлог Резолуциjе о геноциду у Сребреници. Посланик Рашко Коњевић (СДП) казао је мисли да нема фамилије која нема потешкоћа у враћању кредита, те да предлаже да се одложе све обавезе које се тичу кредита у интервалу од 180 дана за сва правна и физичка лица. Подсјетио је на ситуацију коју је изазвала појава вируса корона. Поред осталог током појашњавања предлога закона, навео је и да у црногорској полицији, двије трећине људи прима плату до 400 еура. Истакао је да је привреда годину и три мјесеца под ударом. Посланица Драгиња Вуксановић Станковић говорила је о томе да је СД предала у процедуру, по ко зна који пут, предлог о резолуцији о очувању Аеродрома Црне Горе.

image
Алекса Бечић

Посланик Дамир Шеховић казао је да је свима познато да је црнгорска економија годинама погођена проблемом неликвидности, али и великим бројем блокираних рачуна јер одређена предузећа нису у стању да доспјеле обавезе измире на вријеме. Говорио је о евентуалној промјени плаћања ПДВ-а који би био повољнији. Ервин Ибрахимовић, посланик Бошњачке странке, рекао је да је клуб те странке предложио да се у дневни ред уврсти предлог Резолуције о геноциду у Сребреници. Истакао је да предлагање Резолуције није усмјерено против неког народа, те да Црна Гора мора недвосмислено промовисати европске вриједности. Поручио је да се сви морају суочити са прошлошћу.

Данијел Живковић (ДПС) казао је да се не може гласати за овакав дневни ред, какав је најављен, јер  Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Државном тужилаштву, како је навео, није припремљен у складу са Уставом. Посланици су изгласали дневни ред у цјелини. Бечић је отовори претрес који се тиче Предлога закона о измјенама и допунама Закона о Државном тужилаштву. Један од предлагача, Славен Радуновић (ДФ) истакао је да нема потребе да било кога консултују јер сматра да нема квалификованијих људи који знају да оцијене право стање државног тужилаштва и државе од њих.

image
Славен Радуновић

- Господо тужиоци, ово што радимо радимо због вас и грађана Црне Горе, како би се бавили послом како треба, да радите коначно како треба. Ово је процес ослобађања тужилаштва, а не политизација. Дошло је вријеме да се ствари ставе на своје мјесто. Уважићемо неке сугестије Венецијанске комисије и стручне јавности. Ово је важан дан за црногорску демократију, сви они лоповлуцу који су откривени не би могли да буду процесуирани без овог закона - истакао је Радуновић.

Предсједник Одбора за политички систем, правосуђе и управу Момо Копривица истакао је да су формулисана четири амандмана са сједнице Одбора за политички систем, консултативне расправе, правосуђе и управу.

- Једа амандман се тиче исправља једне правно нелогичне ствари , да не би имали истовремено макар и на јеан секунд двојицу вршилаца дужности врховног државног тужиоца, наиме на првој сједници треба констатовати престанак дужности врховног државног тужиоца, а онда одредити и в.д. врховног државног тужиоца. Дакле прво иде констатација престанка дужности, а онда се одређује нови вршилац дужности - навео је Копиривица.

Поповић је истакао да би свака будућа власт, усвајањем овог закона, правила партијско тужилаштво, те да су  сви таоци овог закона и да је то план ДФ-а како да смијене главног специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића.

- Ако не помогнемо Кнежевићу и Мандићу да смијене Катнића, живот потпуно стаје. Сви знамо да пада Влада ако им не удовољимо. Такву политичку моћ нису имали ни краљ Никола, Мило Ђукановић и  Тито. Намагарчили смо, мсилимо, и овај пут стару даму Европу - казао је, поред осталог, Поповић.

image
Андрија Поповић

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић казао је да жели да унаприједи Тужилачки савјет и његов рад, те да је остао споран прекид мандата тог савјета, те да ако се усвоји закон мандат ће им бити скраћен за четири мјесеца и истакао је да су свкакао на крају мандата који истиче јануара 2022. 

- Усвајање закона отвориће велики прозор да се изабере, жена или мушкарац, у пуном мандату врховног државног тужиоца. Постојећи закон омогућава да в.д. стање траје бесконачно. Жао ми је што неко покушава да манипулише  в.д. стањем. Неки су се надали да Венецијанска комисија неће одговорити у року, захваљујем се и њима и Европској комисији. Не разумијем људе који су чисти, радили поштено по Уставу и Закону, да имају страх од промјена у државном тужилаштву које нема никакве видљиве резултате. Ово није усмјерено против било кога ни персонално, национално и религијски. Ово је највећи патриотски чин, да Црна Гора у сегменту владавине права направи велики искорак - истакао је Абазовић.

image
Дритан Абазовић

Живковић је истакао да је спорно ко је предлагач, те да садашња власт хоће вршиоца дужности да "доведе са улице". Навео је да су резултати тужилаштва, према извјештају о раду добри, али да треба боље.

- Ово је врло опасан наум, будите сигурни да Европа зна. Хоћете да увдете некога ко нема никакве везе са тужилачком организацијом. И причамо о томе да не желите да оставрите политички утицај на самосталну грану власти? Не мсилите да се неко с ове стране плаши руке правде, врло смо релаксирани са својим породицама-поручио је Живковић.

Предраг Булатовић казао је да је сада на дјелу невиђени отпор дјелова старог режима који је опљачкао Црну Гору и починио злоупотребе службеног положаја, те да је проблем што у редовима бившег режима не могу сви мирно да спавају. Сматра да је овакво тужилаштво проблем за многе у Црној Гори, ако остане овакво какво јесте и да је проблем што нема резултата у борби против високе корупције.

У име коалиције Демократа и Демоса, посланик Борис Богдановић, казао је да је Црна Гора актуелним законом била закључана споља и унутра, са свих могућих страна од стране бившег режима. Истакао је да умјесто да се бави мафијашким диловима, Специјално државно тужилаштво је дјеловало као клијент тадашње власти и да је то брука и срамота. Поручио је да је СДТ постао вирус, ковид.

image
- Бранко Радуловић

- Абазовићу шта сте ви урадили? Колико сам пута говорио да направимо заједничу платформу за демонтажу. Ништа нисте урадили. Да сте урадили, данас ме не би свако заустављао на путу Блок 6 и Толоши, дионица гдје ме сви знају, грађани Црне Горе крив је Абазовић и Влада ја нисам крив. Ја хоћу лопове у затвор, са којима сам се тукао... Станковић и Катнић заједно треба кривично да одговарају. Видјели сте на одбору, који је био отворен, ко је крив или ко је саучесник својим нечињењем за убиство Душка Јовановића уредника Дана - рекао је Бранко Радуловић.

Драган Ивановић (СНП) казао је да су институције у држави заробљене, те да мора закон да се мијења због монтираног процеса државни удар. Шеф посланичког клуба "Црно на бијело" Милош Конатар навео је да овим измјенама се ослобађа тужилаштво, те да је први корак био ослобађање Управе полиције. Поручио је да је циљ остварење резултата борбе против корупције и криминала. 

- Имамо проблема како функционише Влада, јасно је зашто. Већина постоји, али та већина није формирала ову Владу већ доминантно Српска православна црква и поједини званичници из сусједне државе, тројка моћи. Влада под таквим притиском поприлично тумара. Црна Гора није била заробљена држава- сматра Иван Брајовић (Социјалдемократе ).

image
Иван Брајовић

Ервин Ибрахимовић казао је да је БС сматра да је остварен солидан резултат у раду државног тужилаштва, али да нису задовољни радом истраге који се тиче ратних злочина. Незадовољни су и непоступањем тужилаштва у случајевима ширења мржње према мањинским народима.

- Промјене су потребе јер смо констатовали да су резултати могли бити бољи и да смо сви очекивали више, али неопходност не значи да треба да уназађујемо правне норме. Сматрамо да рјешење није добро јер се урушава континуитет... Нећемо имати тужилачки, већ политички савјет. Овај предлог закона донијет је без јавне расправе- истакла је Драгиња Вуксановић Станковић.

image
Драгиња Вуксановић Станковић

​Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:13