/ Ђукановић честитао Дан Европе
08/05/2021 u 13:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић упутио честитку предсjеднику Европског савјета Шарлу Мишелу поводом Дана Европе

Празник Европе дочекуjемо у условима пандемиjе и њених тешких посљедица по здравље наших грађана, али и по економске и социjалне аспекте живота и глобалне политичке прилике. За нама jе и искуство кроз коjе смо на наjдиректниjи начин jош jедном спознали наjвише вриjедности слобода, и колико су сарадња, разумиjевање, солидарност и jединство незамjенљиви у борби против заjедничких изазова

Предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић у име грађана Црне Горе и у своjе име упутио jе честитку предсjеднику Европског савjета (ЕС) Шарлу Мишелу поводом 9. маjа – Дана Европе, уз наjбоље жеље за даљи напредак и афирмациjу Европске униjе као сигурног заjедничког дома свих европских народа, навели су из Службе за информисање предсjедника Црне Горе.

– Другу годину заредом, празник Европе дочекуjемо у условима пандемиjе и њених тешких посљедица по здравље наших грађана, али и по економске и социjалне аспекте живота и глобалне политичке прилике. Ипак, за нама jе и искуство кроз коjе смо на наjдиректниjи начин jош jедном спознали наjвише вриjедности слобода, и колико су сарадња, разумиjевање, солидарност и jединство незамjенљиви у борби против заjедничких изазова. Управо су то они кључни принципи на коjима jе утемељена Шуманова декларациjа и идеjа европског уjедињења, коjе су траjна инспирациjа за превазилажење многоброjних препрека у свим временима – казао је Ђукановић.

Како је казао, Црна Гора прославља Дан Европе заjедно са своjим европским приjатељима, одлучна да истраjе на свом путу демократског и реформског развоjа ка друштву наjвиших европских вриjедности и пуноправном чланству у Европскоj униjи.

– Наши изазови никада ниjесу били jедноставни, jеднако као што су броjни и комплексни и они са коjима се Европа сусреће на унутрашњем и глобалном плану. Али су вриjедности коjима тежимо, коjе су нам заjедничке, биле и остале супериорне. Зато и данас желим да поновим непоколебљиву посвећеност и одлучност Црне Горе да своjим примjером доприноси миру, напретку и стабилности наше заjедничке европске породице истакао је Ђукановић.

Црногорски тредсједник је казао да снажно вjеруjе да само европска интеграциjа и Jедна Европа могу гарантовати мир, одрживу и сигурну будућност Црне Горе, Западног Балкана и Европе као конкурентног глобалног играча.

– Надам се да ће Конференциjа о будућности Европе, коjу ће бриселске институциjе свечано лансирати поводом овогодишњег Дана Европе, бити пресудан корак ка заjедничком промишљању и преузимању пуне одговорности за извjесниjу сjутрашњицу не само за чланице Униjе, већ и за њене наjближе сусjеде, партнере и приjатеље – закључио је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:50