Pexels, илустрација
11/05/2021 u 12:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

( Видео) Илузија о „лаким дрогама“ довела до алармантног стања: Потребна експертска помоћ Владе

Оно што још више забрињава је лака доступност дрога, па тако дјете које похађа основну школу може за пет еура да купи „линију“ кокаина

У Црној Гори не постоји политичка воља за борбом против злоупотребе дрога. То је закључено у извјештају који је НВО „4Лифе“ доставио на захтјев Европског центра за праћење дрога и зависност од дрога. Да је ситуација алармантна говори и то што је све више младих, тинејџера који користе марихуану. Омладина увјерава себе „лаке дроге“ нису пријетња. Оно што још више забрињава је лака доступност дрога, па тако дјете које похађа основну школу може за пет еура да купи „линију“ кокаина. Многима „улазна“ супстанца у овај зачарани круг је и нека од тежих дрога. О озбиљности овог проблема говори и злоупотреба терапије и недостатку кревета за зависнице које желе да се лијече.

Све више кокаинских зависника

-У последње вријеме забиљежен је све већи број младих који траже помоћ, односно родитеља који их доводе тражећи помоћ, јер млади углавном све чешће користе марихуану и кокаин. Све је више кокаинских зависника и оних који употребљавају марихуану. То су најчешће млади људи, од 13 до 25-30 година. И што је ранији узраст њима је све теже објаснити да они имају проблем јер они доживљавају марихуану као лаку дрогу, а  неки чак и као да није дрога, а да је кокаин дрога за богате и да то није ништа страшно. Утолико је теже са њима радити. Није само хероин тешка дрога. Све судроге тешке- казао је за портал „Дан“ директор НВО „4лифе“ Саша Мијовић.

image

Саша Мијовић

Мијовић је навео да је Европски центар за мониторинг дрога, како у другим државама тако и у Црној Гори, забиљежио да се повећава број малољетника од 16 година који користе марихуану, за чак 50 одсто из истраживања у истраживање.

Кокаин купују на "линију"

-Чест је случај да зависници почну, условно речено са лаким дрогама. Има особа којима је „улазна“, прва дрога кокаин. Млади сматрају да је то у тренду, да је то дрога познатих, богатих, не схватају последице. Понуда је велика, цијене су пале. Кокаин може да се набави у мањим количинама него некад, једна „линија“ за пет еура. Тако да дјете од 13,14  година може лакше да набави пет еура- објашњава Мијовић.

Зависници препродају терапију

Неријетко долази и до злоупотребе терапије и то препродајом.

-Што се тиче злоупотребе терапије, мањи су проблеми када је у питању „метадон“ а већи када је „бупренорфин“. То никако није лијечење, ни рехабилитација, већ само смањење штете. Пуно особа које су на „бупренорфинској“ терапији је мање користе него што им је преписано и количину која је преостала они препродају. Зато се остаје и без терапија. Треба успоставити функционалан систем-казао је Мијовић.

"Лицитирa" се са бројем зависника

Према његовим ријечима, регистрар зависника који је у надлежности ИЈЗ не функционише како треба.

-Података о броју особа које користе дроге немамо, регистар не функционише јер се подаци не прикупљају на ваљан начин. Наиме, подаци се скупљају само из здравствених установа. Тако да се бројем особа које користе дроге може само лицитирати. Свакако доступни подаци истраживања и подаци невладиних организација недвосмислено указују на повећан број особа које користе дроге. Поготово међу младима- наводи се у извјештају који је НВО „4Лифе“ упутио Европској комисији.

Апел за бесплатан третман

Мијовић је нагласио да је проблем и то што „нема ни један кревет за жене зависнице, ни у Котору ни у КЦЦГ“. Из НВО „4 Лифе“ су више пута апеловали да први третман лијечења у центру на Какарицкој Гори буде бесплатан. Додао је да је НВО „4 Лифе“ већ три године затворио сервис Дневног центра за поноћ зависницима, који је функционисао 10 година и помогао преко 1000 зависника јер „тадашње Министарство рада и социјалног старања није то препознало као приоритет и није финансирало“.

Влада да пружи експертску помоћ

-Претходна валст није имала политичку вољу да се бави овим проблемом. Из ове Владе је речено да ће бити експертска, интересује ме да ли ће у овој области ангажовати експерте. Ово је један од већих проблема, којем се не посвећује пажња колико заслужује. Овај проблем пријети да експлодира. Повећава се број младих који користе дроге и шта можемо да очекујемо од такве младости, каква ће нам бити будућност-поручио је Мијовић.

Жељка Бојанић

Извор:

Музика-No copyright music, Vivek Abhishek

Футиџи: Pexels ( free), 188 carats films ( free),

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:22