Данашња сједница / - Данашња сједница
10/05/2021 u 14:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Паповић: Не ради се о унапређењу тужилаштва, већ о борби против ДПС-а

Добили смо одговор од Венецијанске комисије, можемо да идемо даље са процедуром, истакао је Славен Радуновић

Одбор за политички систем, правосуђе и управу, чији је предсједник Момо Копривица, одржава  девету сједницу, а тема дневног реда је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о државном тужилаштву, који је поднијела група посланика. Посланик Демократског фронта Славен Радуновић, један од предлагача измјена, казао је да је ово изазвало велику пажњу јавности.

- Добили смо одговор од Венецијанске комисије, нема неких озбиљних замјерки тако да можемо да идемо даље са процедуром. Желимо да Црна Гора коначно крене путем увођења владавине права, да грађани осјете озбиљне промјене. Желимо и да се престане са прогоном противника власти, јер је тужилаштво доста времена губило са  борбом против државних непријатеља, али не са оним стварним који су оштетили буџет- истакао је Радуновић.

Посланик СД-а Борис Мугоша казао је да је невјероватна ствар да Влада није предлагач, већ посланици. Сматра да је дошло до урушавања надлежности између Скупштине и Владе. Сматра да се наставља тренд који није добар.

- Пошто се често људи који имају примједбе на ове измјене таргетирају као противници борбе против организованог криминала и корупције, истичем да то није истина. Класичан је неистина да смо рпотив борбе, и сматрам да треба да се спроведу доређене реформе. Ово је класично нормативно уназађивање. Кривица и једних и других је в.д. стање које траје дуго - истакао је, поред осталог, Мугоша.

Самтра да је ово једна врста класичне уцјене која је, како тврди, политички легитимна, али ће довести до једног прописа који ће значити много корака назад.

- Не ради се о унапређењу власти и тужилаштва, већ о борби против Демокрастке партије социјалиста. Имали смо фингирање јавне расправе. Овај предлог закона урушава правни систем, директно против Устава Црне Горе. Ово је у суштини обрачун са половином Црне Горе, није случајност, са овим се иде врло намјерно - казао је Драгутин Паповић из ДПС-а.

Предраг Булатовић рекао је да није процесуиран нико из ДПС-а за кривично дјело високе корупције, као ни лидер те партије. Казао је да неке примједбе садашње опозиције сматра добронамјерним, а неке као отпор промјенама.

- Није ми јасно како нам свима не смета бахато понашање врховног државног тужиоца и главног специјалног тужиоца према Скупштини, игнорисањем да се дође на одборе. Жеља је да се унапреди борба против организованог криминала и корупције - навео је Булатовић и додао је да треба прекинути мандат садашњем саставу Тужилачког савјета.

Данијел Живковић (ДПС) сматра да се ради о класичној уцјени и ултиматуму ДФ-а према Демократама и УРА, те су те двије чланице пристале на то. Сматра да ово није европска платформа.

- Поклопили су се њихови интереси. Битно је да то грађани схвате. Договор око ових питања не може да прође без власти и опозиције, ви то добро знате. Овим вашим поступањем сте створили то да свака сутра већина, која дође, мјења тужилаштво како жели. Имали сте прилику да претресете сваки плакар, магацин, папир и на крају ништа није било- поручио је Живковић.

Момо Копривица казао је, као коментар на речено, да јефтине трикове посланика ДПС-а разобличава за пет секунди. Посланица ДПС-а Марта Шћепановић казала је да Копривица злоупотребљава правилник.

- Брине ме судбина народа. Не мислите да ако се неко супроставља овом закону не жели борбу против криминала. Иза овог закона треба стати на начин да знамо да се не врши политичка жеља на будуће тужилаштво. Да ли мислите да су сви тужиоци били под политичким утицајем? - истакао је полсаник ФОРЦ-е Генци Ниманбегу и додао да су рпомјене требале да се десе онда када је потпредсједник Владе Дритан Абазовић спомену аферу 21 милион и када је процесуиран Ник Ђељошај.

Посланица ПЗП-а Бранка Бошњак истакла је да је Европа указивала на једну селективну правду која се дешава, те да је и сама,  ни крива ни дужна, имала прилику да се увјери како се поједини тужиоци и судије понашају.

- Било је неминовно да дође до промјена прије свега у Тужилачком савјету. ЕУ је погазила неке своје принципе, али полако се враћа. Став Венецијанске комисије ћемо саслушати, али то неће бити нешто што ће нас натјерати да одустанемо од овога- истакла је Бошњак.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 17:31