Геј парови / Илустрација
05/05/2021 u 16:49 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Историјска одлука у Хрватској, геј партнери могу да усвајају децу

Животни партнери морају у свим поступцима имати једнака права као и брачни другови, кажу из Удружења "Дугина обитељ"

Након одлуке Управног суда у Загребу да и геј партнери имају право на процену о усвајању деце, из Удружења "Дугине обитељи" званично је потврђено да истополни животни партнери могу да приступе том поступку.

Како пише у саопштењу, након пет година правних битака Управни суд у Загребу крајем априла је у случају Младена Кожића и Иве Шеготе пресудио да они не смију бити дискриминисани у поступку процјене за усвојење због тога што су склопили животно партнерство.

- Ова историјска пресуда отвара врата свим геј и лезбијским паровима у Хрватској који желе да усвајају дјецу потврђује да животни партнери морају у свим поступцима имати једнака права као и брачни другови - кажу у Удружењу, преноси портал Индекс.

Сад је на потезу, кажу, Министарство рада, пензионог система, породице и социјалне политике, које би будућим поступцима требало да исправи неправду, узевши у обзир законе, Устав, конвенције и одлуку Уставног суда за удомитељство која се може и сме везати за усвојење, поручују из Удружења "Дугини обитељи".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 02:03