Зоран Милановић / Интернет, Гугл
08/05/2021 u 18:27 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милановић: Повећање броја војника на Kосову није никаква провокација Србије

Српске власти не знају како да се извуку из клопке од прије 30 година, наводи Милановић

Хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је да повећање броја хрватских војника на Kосову није "никаква провокација" Србије, већ да српске власти не знају "како да се извуку из клопке у коју су сами упали прије 30 година са Слободаном Милошевићем који је изазвао рат у Југославији".

- Није то никаква провокација Србије. Српске власти не знају како да се извуку из те клопке у коју су сами упали прије 30 година. То је као рад недељом, не, константно манипулишу с тим. Али рад недјељом је једна бенигна тема, а питање независности и положаја албанског народа је тема која је довела до рата и то неколико ратова - рекао је Милановић новинарима у Ђакову.

Предсjедник Србије Александар Вучић рекао је у петак да Србија жели да има добре и коректне односе са свима у окружењу, а да поступци и изјаве из Хрватске нису израз поштовања према Србији већ покушај да је понизи.

Вучић је рекао како је Хрватска могла да одбије KФОР, те да је таква одлука донесена да би се "додатно понизила Србија".

Милановић је подсјетио да је хрватска војска на Kосову већ годинама, а сад је присутност повећана након што су хрватски војници напустили Авганистан.

- Ја сам већ потписао ту заповест, али сад да сам знао да им то толико смета, можда бисмо разговарали, без ругања- рекао је хрватски предсjедник.

Додао је да није мислио да ће "људима у Београду, конкретно Вучићу" сметати повећана присутност хрватских војника на Kосову.

- Kосово је држава коју је признала практички цела ЕУ, осим пет држава од којих двије разумијем зашто нису, а за три не разумијем јер сам то пратио и разговарао с премијерима и предсједницима својевремено више пута - рекао је Милановић.

Реакцију Србије описује као "начин да своје бираче држе у тензији једног незавршеног рата што раде већ 30 година", а што сматра нездравим.

- Хрватска је имала огромну штету од рата. Емотивно и материјално. Србија пуно већу. Ја сам хрватски предсеjдник, нисам предсjедник Србије, али не можеш не видjети то. Kолико год се Ђаково није развијало како је требало и постало још богатије, толико је Параћин нажалост стао тамо гдjе је био 80-их година", рекао је Милановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:37