Апликација - фото: ИНТЕРПОЛ
08/05/2021 u 15:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Интерпол покреће апликацију за бољу заштиту културне баштине

Полиција, цариници, приватни колекционари, трговци умјетнинама и љубитељи умјетности могу одмах провјерити је ли неки предмет међу више од 52.000 предмета који су тренутно регистровани као украдени

Апликација коју је покренуо Интерпол помоћи ће идентификацији украденог културног добра, смањити незакониту трговину и повећати шансе за опоравак украдених дјела и предмета, саопштено је из Интерпола. Апликација ID-Art омогућује корисницима, институцијама и широј јавности, да добију мобилни приступ Интерполовој бази података о украденим умјетничким дјелима, изради попис приватних збирки умјетнина и пријави културна мјеста која су потенцијално угрожена.

Како су саопштили, користећи врхунски софтвер за препознавање слика, ID-Art је бесплатна апликација за преузимање.

- Последњих година свједоци смо беспримјерног претреса културне баштине земаља произашлих из оружаног сукоба, организоване пљачке и културног чишћења од стране терориста. Овај нови алат значајан је корак напријед у јачању способности полицијских службеника, стручњака за културну баштину и шире јавности да заштите нашу заједничку баштину- рекао је главни секретар Интерпола Јирген Шток.

Из Интепола истичу да јавно доступна, апликација ће појачати приступ у стварном времену Интерполовој бази података Украдена умјетничка дјела, јединој глобалној бази података која садржи овјерене полицијске податке о украденим и несталим умјетничким предметима.

- Полиција, цариници, приватни колекционари, трговци умјетнинама и љубитељи умјетности могу одмах провјерити је ли неки предмет међу више од 52.000 предмета који су тренутно регистровани као украдени. Претраге базе података путем апликације могу се провести снимањем или преносом фотографије или ручним уносом критеријума претраживања- појаснили су.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:59