/ Руси открили нову средство у борби против короне
06/05/2021 u 06:40 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руски центар „Чумаков“ открио средство које штити од короне

Совјетски вирусолог Михаил Чумаков је `60-их година изнио претпоставку да жива полио вакцина може да ублажи ток грипа. Центар „Чумаков“ је сада тестирао ту хипотезу на вирусу корона САРС-КоВ-2

Жива домаћа вакцина против полиомијелитиса (дjечје парализе) може да сприjечи оболијевање вирусом корона, што су током експеримената доказали стручњаци Федералног научног центра за истраживање и развој имунобиолошких препарата „Чумаков“ Руске академије наука, изјавио је директор центра Ајдар Ишмухаметов. Научници су раније изјавили да су руски држављани заштићени од короне неспецифичним имунитетом – једнотипним одговором имуног система организма на инфекције. Совјетски вирусолог Михаил Чумаков је `60-их година изнио претпоставку да жива полио вакцина може да ублажи ток грипа. Центар „Чумаков“ је сада тестирао ту хипотезу на вирусу корона САРС-КоВ-2.

„Око 60 добровољаца примило је живу полио вакцину, што је резултирало наглим смањењем оболевања у датој групи. Доказали смо ту теорију“, рекао је Ишмухаметов за телевизију „Русија 1“.

Додао је да су научници центра „за сада оставили по страни вакцинацију против полиомијелитиса као, такорећи, прву помоћ“, додао је он.

У Институту за полиомијелитис и вирусни енцефалитис Академије медицинских наука Совјетског Савеза (данас центар „Чумаков“) је крајем `50-их година први пут на свијету развијена технологија за индустријску производњу живе полио вакцине, која је већ 1960. године почела да имунизације цијело становништво СССР. Иначе, центар „Чумаков“ је развио вакцину против вируса корона „КовиВак“. То је инактивирана вакцина. У њеној основи је вирус САРС-КоВ-2, који је посебно обрађен тако да је изгубио инфективна својства, али истовремено задржава способност изазивања имуног одговора. Овакве вакцине садрже читав низ протеина вирусних честица и, сходно томе, очекује се да ће имуни одговор бити најкомплетнији. Индустријска производња „КовиВака“ званично је почела 25. марта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 12:07