Џо Бајден / - Фото: Ројтерс
14/05/2021 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Негодовање у САД-у због Бајденове подршке Израелу

Уз уску демократску већину у Конгресу, било какво демократско неслагање могли би темељно пореметити Бајденове планове, наводи ББЦ

Коментар америчког предсједника Џона Бајдена да Израел није претјерано реагирао у одговору на ракетне нападе из Газе и Либана изазвао је негодовање чак и у дијелови његове демократске странке, који војне акције израелског премијера Бењамина Нетанyахуа сматрају претјераним, преноси Клиx.ба.

У сриједу навече конгресменка Расхида Тлаиб рекла је за ББЦ Невснигхт да би Сједињене Државе требале запријетити укидањем војне подршке Израелу ако не заузда војску.

Бајденови коментари помјерају америчку политику у супротном смјеру - и сматрат ће се прихватањем, ако не и одобравањем, тренутног израелског војног понашања, наводи ББЦ.

Политичке посљедице за Бајдена могле би бити знатне. До сада је Бајден могао рачунати на подршку љевичарских напредњака у својој коалицији док слиједи своје политичке приоритете. Можда су жељели амбициознији напор на имиграцијској реформи или повећању минималне плате, али они су га ипак подржавали.

Уколико почну осјећати да Бајден затвара очи на оно што сматрају грубим кршењем људских права, могли би се почети одмицати од њега. Уз уску демократску већину у Конгресу, било какав демократски "пребјег" или неслагање могли би темељно пореметити Бајденове планове, наводи ББЦ.

Иначе, то није прва изјава у којој се Бајден практично ставио на страну Израела. Након телефонског разговора с израелским премијером Бењамином Нетањахуом Бајден је рекао да "Израел има право да се брани".

Бајден је у разговору с Нетањахуом осудио ракетне нападе Хамаса и осталих група на Израел и изразио безрезервну подршку сигурности Израела и легитимном праву Израела да брани себе и свој народ, док штити цивиле.

У израелским нападима у Гази до сада је страдало најмање 109 људи, укључујући 28 дјеце и 15 жена, извијестило је у четвртак палестинско Министарство здравља са сједиштем у Гази. Најмање 621 особа задобила је повреде као резултат израелских зрачних напада ове седмице, додало је Министарство здравства.

С друге стране, од понедјељка је седам Израелаца убијено, а више од 200 повријеђено, према подацима израелске војске. Многи у свијету осуђују Израел због прекомјерне употребе силе и смрти великог броја цивила, укључујући дјецу. Но, Бајден засад није осудио те потезе војске.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:31