/ - Радован Караџић
13/05/2021 u 22:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Соња Караџић: Премјештање у британски затвор покушај убиства са предумишљајем

Одлуку да Караџић служи казну у Великој Британији донио је предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове

Соња Јовичевић-Караџић, кћерка Радована Караџића, бившег председника Републике Српске, осуђеног за ратне злочине у БиХ, изјавила је да је одлука да њен отац издржава казну доживотног затвора у Великој Британији "покушај убиства са предумишљајем".

-За нас је ова информација апсолутна потврда припреме за убиство Радована Караџића са предумишљајем. Поражавајуће је и за људска права, и за право уопште, колика је жеља једног човјека да се Радован Караџић доведе у стање константне и вишеструке животне опасности-казала је Јовичевић-Караџић, јавили су сарајевски медији.

Нагласила је да има основу за, како је казала, разумну сумњу да је одговор једне друге земље која је позитивно одговорила да Караџић издржава казну код њих сакривен и игнорисан да би се „прогурало ово практично најгоре решење“.

Одговарајући на питање шта очекује од жалбе која је уложена на одлуку да Караџић издржава казну у Великој Британији, Јовичевић-Караџић је навела да може само да се нада да ће „неко тамо имати слуха“, не за њеног оца, већ „за право и за обичаје и за одлуке које има Хашки трибунал, као и Савет безбједности“.

Одлуку да Караџић служи казну у Великој Британији донио је предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (ММКС) Кармел Агиус, пошто је Велика Британија пристала на то.

Није објављено у ком ће конкретно затвору бити, али с обзиром на досадашњу праксу, врло је вјероватно да ће бити у једном од строго чуваних затвора.

Караџић је у марту 2019. године правоснажно осуђен на казну доживотног затвора за ратне злочине почињене током рата у БиХ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 19:33