Емануел Макрон
08/05/2021 u 09:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон оптужио Вашингтон и Лондон да блокирају извоз вакцина

Тема разговора током другог дана самита ЕУ у Порту требало би да буду социјална питања, али аналитичари су изразили очекивање да ће бити разговора и о позиву америчког предсједника

Француски предсједник Емануел Макрон оптужио је Велику Британију и САД да блокирају извоз вакцина против коронавируса, пише британски дневник Телеграф.

Макрон каже да је спреман да размотри позив америчког предсједника Џоа Бајдена  да се произвођачи вакцина против коронавируса одрекну права на патент, али је нагласио да је у глобалној борби против вируса корона много важније да Вашингтон укине забрану на извоз вакцина.

- Данас Англосаксонци блокирају многе састојке и вакцине, а 100 посто произведених доза у САД намијењено је за њихово тржиште - нагласио је Макрон, напомињући да се ЕУ борити да вакцине буду јавно добро.

Тема разговора током другог дана самита ЕУ у Порту требало би да буду социјална питања, али аналитичари су изразили очекивање да ће бити разговора и о позиву америчког предсједника да се произвођачи вакцина одрекну права на патент.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:25