Урош Тошковић / Иван Петровић Ипе
13/05/2021 u 19:49 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада дала сагласност да општина Бар подигне бисту Урошу Тошковићу

Иницијативу поднио предсједник општине Душан Раичевић

Влада Црне Горе дала је сагласност Општини Бар за постављање спомен-бисте Урошу Тошковићу, jугословенском и црногорском сликару.

Иницијативу за подизању спомен-обиљежја Министарству просвјете, науке, културе и спорта, истакнутом сликару поднио је предсједник Општине Бар Душан Раичевић.

- Увидом у достављену документациjу Министарство jе размотрило и позитивно оциjенило, односно констатовало да се спомен-обиљежjе може подићи приjе истека законског рока, те сачинило предлог Влади Црне Горе на сагласност, у складу са законским прописима. Подизање спомен-бисте Урошу Тошковићу приjе истека законског рока, има симболичко значење вредновања и чувања успомене на истакнуту личност, сликара чиjи стваралачки опус представља значаjно културно наслеђе за будуће генерациjе. Имаjући у виду да се подизањем спомен-обиљежjа траjно обиљежава његов значаj и не постоjи ризик да ће бити девалвиран у наредном периоду – пише у документу.

Тошковић је рођен 1932. године на Пелевом бриjегу. На Цетињу уписуjе умjетничку школу и завршава је 1952. године у класи великих професора и умjетника Петра Лубарде и Мила Милуновића.

У Београду 1956. године завршава Ликовну академиjу, а исте године, као стипендиста француске Владе, одлази у Париз, гдjе завршава Школу лиjепих умjетности.

У Францускоj борави и ради до 1976. године, као jедан од родоначелника колониjе jугословенских сликар. Добитник је наjвећег црногорског признања "Тринаестојулске награде" за своjе стваралаштво.

Добитник jе и Награде ослобођења Титоград, Херцегновског-зимског салона, Цетињског ликовног салона "13.новембар", "Студентске ликовне награде" у Београду и Скопљу. Његово стваралаштво било jе запажено и код париске умjетничке ликовне критике, а његова jасна, жестока и чврста линиjа проузроковала jе мишљење унутар сликарских кругова "да jе Урош Тошковић jедан од наjбољих цртача свиjета".

Сматра се jедним од наjвећих црногорских и европских умjетника. Умро jе 3. марта 2019. године у Подгорици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 06:05