Полексић, Вукчевић, Денда и Марковић / ДАН
06/05/2021 u 08:00 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Библиотека за слијепе Црне Горе - за кратко вријеме направили много

Божидар Денда, директор Библиотеке за слијепе каже да су досад објавили око 1.100 књига у аудио форми и око 150 публикација на Брајевом писму. Објављују и два часописа - "Глас" у аудио форми, који излази већ 10 година, и три године на Брајевом писму "Тачке културе". У сарадњи са НВО "Хомер" Библиотека је покренула и Радио "Хомер"

Поводом 15. рођендана Библиотеке за слијепе Црне Горе у овој установи је јуче представљена књига "Наша прича", монографског типа. О дјелу које говори о раду и развоју библиотеке намијењене особама с проблемима вида  говорили су мр Божидар Денда, директор Библиотеке која је и издавач, др Здравко Вукчевић, предсједник Савјета Библиотеке и аутор књиге мр Зоран Полексић. Конференцију, на којој је најављено да ће књига бити промовисана и у другим црногорским градовима, а у Подгорици, званично у септембру, модерирала је Миљана Марковић.

– Наша жеља је да Библиотека буде отворени културни простор и једна од адреса гдје сви суграђани могу да дођу и уживају у ономе што култура и умјетничко стваралаштво јесте - каже Денда. Он додаје да се и они суочавају са истим здравственим, економским и политичким изазовима као и друштво. Планирају да ову књигу на црном тиску, ускоро учине доступном својим корисницима у аудио формату, као и да је штампају на Брајевом писму.

Објављивање "Гласа" и "Тачака културе" под знаком питања

Денда је саопштио да је излажење часописа "Глас" и "Тачке културе" доведено у питање, јер од јануара 2021. опстају на волонтерској основи, а и добра воља чланова редакција, додаје, има своје границе. Изражавајући наду да су административна питања једини разлог и услов за застој у финансирању, Денда очекује да ће проблем финансирања брзо бити ријешен.
– Ми се по овом питању у претходном периоду нијесмо много жалили, нити смо тражили велике ствари, али смо упутили прије двије седмице допис Министарству и иако до овог тренутка немамо никакав одговор, вјерујем да ће у најскорије вријеме тај одговор стићи и да ћемо заједнички превазићи овај изазов пред нама - рекао је Денда.

Говорећи о књизи др Вукчевић истиче да је Полексић успио да прикаже несвакидашње успјешну причу установе, која је расла и успјех градила геометријском прогресијом. Он сматра да би ову књигу најбоље било назвати споменицом - по намјени и функцији, а која има форму монографије, подијељену у три цјелине. Посебно је похвалио стил којим је писана.

– Моје присуство у овој Библиотеци омогућило ми је да сагледам невјероватан успјех ове институције, па је сасвим логично и природно да се ти успјеси и јавно презентују, посебно у контексту опште деструкције и разградње. Појава ове публикације још је један успјех за похвалу - рекао је Вукчевић.

Мр Полексић је рекао да иако је Црна Гора у односу на друге републике Југославије касно добила Библиотеку за слијепе, тек у 21. вијеку, ова установа је успјела да направи искорак и да буде не само у кораку, већ и корак испред институција овог типа, а које постоје дуже од ње.

– У протеклих 15 година урађено је много па је моја књига само неумитан слијед догађаја, и један сасвим здрав резон да се направи прича о установи која је за мало година направила много у сваком смислу - рекао је, између осталог, Полексић.

Ж.ЈАЊУШЕВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 00:04