Промоција Адамове књиге / -Милован Нововић
12/05/2021 u 20:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Црвена идеја Црне Горе” Аднана Прекића

Књига "Црвена идеја Црне Горе", аутора др Аднана Прекића, промовисана је у бјелопољском Центру за културу, у сусрет 9. мају, Дану побједе над фашизмом и Дану Европе.

Прекић је казао да се историјографија на просторима бивше Југославије није превише бавила социјалистистичким темама тако да данас немамо јасну типологију неких политичких идеја социјалистичког система те да је његов рад на књизи био у функцији дефинисања кључних политичких идеја које се користе за дефинисање нечега што се препознаје као идеологија.
– Анализирајући социјалистичку идеологију јасно препознајете модерне, савремене европске идеје, не само нашег друштва, већ и цијеле Европе и развијеног свијета. Највећи допринос Црвене идеје је еманципација Црне Горе, а то је што је она постала једна врста путоказа за све процесе који се дешавају у Црној Гори у XX и XXI вијеку - казао је Прекић, пише „Дан”.

Додаје да је током истраживања црвене идеје и идеологије у Црној Гори дошао до закључка да је она била заснована на пет кључних идеја, односно вриједности на којима је почивао комплетан социјалистички систем.

–То је прије свега идеал који говори о томе да је социјализам најсавршенији друштвени систем: начин организовања друштва, државе, економије, те да је кључ друштвеног развоја. Друга идеја је била идеал рада, јер се у том друштву рад цијенио, више се цијенио радник или ударник него неки професор универзитета. Трећи дио је идеал нових друштвених снага, а те друштвене снаге у Црној Гори су били млади и жене. Комунисти жене и младе умјесто на маргинама гурају у први план. Четврта идеја била идеал револуције и НОБ-а која даје кључни легитимитет комунистичкој власти у Црној Гори. Пети идеал који је и темељ те неке нове идеологије је идеал братства и јединства - истакао је он.

Директор Центра за културу Милко Ковачевић је казао да књига заврјеђује велику пажњу те да је на фону свеукупног развоја црногорског друштва и да освјетљава све оно што је истински вриједно у традиционалној Црној Гори. Са аутором је разговарао Един Смаиловић, а одломке су казивали Слађана Бубања-Мердовић и Предраг Вукојевић.

М.Н.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:12