Чуваркућа / Чуваркућа
30/04/2021 u 19:15 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чуваркућа – чувар куће и укућана

Обичаји за Васкрс
Обичаj jе да се прво jаjе фарба црвеном боjом коjа симболизуjе невино проливену Исусову крв. Ово jаjе се назива „чуваркућа“, чува се цијеле године и како само име каже чува кућу и укућане. Чуваркући се у нашем народу приписуjе магиjска моћ, тјера зле силе од куће и укућана.
У неким породицама поштовао се стари обичаj да се офарбана чуваркућа ноћ пред Васкрс остави да преноћи у води са босиљком, дреном и биљком здравцем, а породица на Васкршње jутро умивала том водом да би сви били здрави током цијеле године, а поготово дјеца.
А шта се ради са старом чуваркућом?
Сваке године фарбате нову чуваркућу, а ево шта се ради са старом чуваркућом... Свакако не би требало да jе баците у ђубре! У неким краjевима дјеци трљаjу образи тим jаjетом, да буду румена и здрава.
У другим краjевима се закопава у земљу – у двориште, башту, виноград или у земљу негдје у близини, а обичаjи налажу да би то jаjе требало да се пусти низ ријеку, да вода однесе зло, болести и несрећу коjе jе чуваркућа "прихватила" умјесто укућана.

Чуваркућа се чува све док се не ишара ново jаjе следеће године, jер се за њега вјеруjе да чува кућу од спољних несрећа. Вјеруjе се да чуваркућа доноси благостање и срећу у дом, па jе многи чуваjу у посебним украсним посудама.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 07:26