/ Локална управа прати развој систуације: Детаљ из Плужина
16/05/2021 u 06:16 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе предложиле СО Плужине: Незапосленима и угроженима по 100 еура

О мјерама подршке у овој години још нисмо расправљали. Видјећемо какво ће стање да буде, па ћемо се онда у складу са тим одредити,а прошле године у те сврхе издвојили смо преко 100 хиљада еура, каже Мијушко Бајагић, предсједник Општине

ПЛУЖИНЕ – Клуб одборника Демократа у Скупштини општине (СО) Плужине предсједнику Општине Мијушку Бајагићу доставио је предлог пакета социо-економских мјера подршке у циљу смањења последица епидемије корона вируса. Предлог је достављен крајем прошлог мјесеца, а Бајагић је за "Дан" казао да још увијек није разматран.

image
Мијушко Бајагић

-За ову годину о мјерама подршке нисмо расправљали. Видјећемо какво ће стање да буде, па ћемо се онда у складу са тим одредити. За помоћ становништву и привреди прошле године издвојили смо преко 100 хиљада еура из општинског буџета - каже Бајагић.

Демократе у предлогу наводе да је због пандемије на подручју Плужина и почетак ове године био тежак како за становништво тако и за привредну дјелатност.

-Већи дио године рад привредних субјеката био је обустављен због владиних мјера за сузбијање и ширење пандемије вируса Ковид - 19, па и у нашој општини била је прекинута могућност радне активности за већину становништва. Како вријеме неумитно тече и по том питању се ништа не предузима, а имајући у виду да је овогодишњи буџет Општине планиран у износу од 5.256.200 еура Клуб одборника Демократске Црне Горе- Плужине као одговорни људи, предложио је предсједнику Општине Плужине пакет социо-економских мјера у циљу олакшавања живота и рада наших суграђана у вријеме ове пошасти - саопштили су из те партије.

Мала и средња предузећа ослободити пореза на имовину

Демократе Плужина предложиле су Бајагићу да се мјерама подршке обухвате и и сви самохрани родитељи који имају минимална мјесечна примања од 222 еура или су без икаквих примања. За ту категорију становништва Плужина предлажу исплату од по 100 еура. Траже и ослобађање плаћања локалних комуналних и административних такси до краја године. Предлог је и да се мала и средња предузећа из сектора пољопривреде и туризма и других дјелатности која су Владиним мјерама обустављала рад ослободе од пореза на имовину за ову годину, те да се регистрованим предузећима из области туризма, угоститељства и пољопривреде рефундирају закупнине за пословне просторе фебруар, март и април.

Демократе предлажу да се незапосленим лицима која су на евиденцији Завода за запошљавање и корисницима социјалне помоћи исплати једнокрана помоћ од 100 еура, корисницима старачких накнада у пољопривреди по 50, колико и пензионерима чија су примања нижа од 200 еура.

Уз сагласност одборникка локалног парламента, да би ублажили последице пандемије, прошле године је Општина Плужине новчано помогла незапослене, пензионере са најнижијим примањима, кориснике старачких накнада и породице које примају социјалну помоћ. Општина је субвенционисала комуналне услуге, а одређене субвенције омогућили су и корисницима регистрованим за обављање дјелатности из области туризма, угоститељства и предузетништва.

Фото: Ж. Шапурић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:58