/ Уређивање прве урбане баште у Бару
09/05/2021 u 09:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Све више грађана Бара борави у природи са вилом и мотиком

Заједничким трудом, до краја септембра прошле године, из наше баште убрано је преко једне тоне поврћа, што представља видљиви резултат нашег рад, казала је Инес Стојановић

Пројекат Плантађун ушао је у другу годину реализације, а све је више грађана Бара који бораве у природи и своје слободно вријеме посвећују дружењу са вилом и мотиком, на изнајмљеном земљишту у насељу Заљево.

Према ријечима Инес Стојановић, пи-ар менаџерком пројекта, свих 27 Плантађуна, колико их се у марту 2020. године пријавило за уређивање прве урбане баште у Бару, одлучно су закорачили у реализацију планираног.

image
Плодови рада

- Заједничким трудом, до краја септембра прошле године, из наше баште убрано је преко једне тоне поврћа, што представља видљиви резултат нашег рада. Oнај невидљиви је вјероватно још значајнијих прилика да се људи опусте, забораве на свакодневне проблеме и уживају у плодовима свог рада. Вишеструк значај има и сарадња са НВО „Парадигмом” из Подгорице, која је уз подршку Америчке амбасаде покренула иницијативу „Нова Моба” и Женама Бара. Као плод те сарадње обезбијеђен је пластеник за потребе народне кухиње и могућност производње поврћа за најугроженије Баране током цијеле године. Прошлогодишњем успјеху можда и најбоље свједочи то што је урбана башта проширила своје капацитете за још 30 вртова - каже она.

Д.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:06