/ Чест призор са депоније Мостина у кањону Ибра
08/05/2021 u 11:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сметлиште Мостина у Рожајама угрожава ријеку Ибар

На овом сметлишту, коjе jе од центра града удаљено око седам километара и коjе се налази у кањону Ибра, годишње се одложи близу 8.000 тона разног отпада

РОЖАЈЕ – Jедан од наjвећих проблема за општину Рожаjе свакако jе градска депониjа Мостина, коjа годинама ремети живот становништва околних села. Према процjенама стручњака на овом сметлишту, коjе jе од центра града удаљено око седам километара и коjе се налази у кањону Ибра, годишње се одложи близу 8.000 тона разног отпада. Комунално предузеће, коjе jе задужено за одржавање депониjе, редовно пали отпад услед чега долази до ширења дима коjи несносно смрди и коjи "поклапа" магистралу, чиме се угрожава сигурност саобраћаjа. Дим са сметлишта се, нарочито када дуваjу вjетрови, шири и на броjна села, а посебно МЗ Баћ и Његуши, услед чега jе становништво, као и житељи Радетине, Бишева и Jабланице, више пута реаговало из страха од угрожавања здравља. Они су писали и петициjе тражећи да се сметлиште измjести али све jе остало само на папиру.Сметлиштем jе директно угрожена риjека Ибар коjом велике количине отпада плове и завршаваjу у jезеру Газиводе.

Предсjедник Општине Рахман Хусовић каже да је одлагање отпада проблем не само Рожаjа, већ и свих других општина у Црноj Гори.

Депонија дочекује туристе

Средином 2019. године, Регионална агенциjа за економски развоj Санџака (СЕДА) иницирала је састанак представника општина Рожаjе, Нови Пазар и Тутин у циљу рjешавања проблема загађења jезера Газиводе. Међутим, ниjе изнађено рjешење за депониjу Мостина jер би, како се сматра, њено измjештање изазвало jош већу еколошку катастрофу.

-Проблем депониjе Мостина ниjе само рожаjски већ регионални. Зато би се одговорни са државног нивоа морали позабавити овим проблемом, коjи jе изазов за циjелу земљу, с обзиром на то да jе први призор туристима коjи улазе у Црну Гору из правца Драченовца – саопштиле су тада поjедине НВО коjе се баве заштитом животне средине.

-Прича о оснивању регионалне депониjе очигледно је било све што се порадило на рjешавању овог великог изазова. У нашоj општини смеће се све више гомила и имаммо га свуда и на сваком мjесту. Несавjесни грађани бацаjу намjештаj, трињу, шут и сваки други отпад у путним поjасевима, на обалама риjека и потока што jе заиста краjње непримjерено. У Комуналноj полициjи кажу да редовно пишу казне, али не можемо свакога ни казнити с обзиром на животни стандард становништва – каже Хусовић, истичући да су разматрали питање измjештања градске депониjе али да рjешење ниjесу изнашли.

-Иако смо имали у виду поjедине локациjе одустали смо од таквих рjешења jер становништво не жели да им се смеће одлаже у близини кућа тако да и даље размишљамо о мjесту на коjем би могли да измjестимо депониjу. Раниjе се причало о формирању рециклажних центара али се и та прича, као и прича о формирању регионалне депониjе за више општина на сjеверу, завршила само на разговорима. Све док се не изнађе заjедничко рjешење мораћемо да се боримо са смећем на различите начине како би колико, толико очували животну средину – истиче Хусовић.

В.Ра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:46