/ Радови на објекту Дома културе у Пљевљима
10/05/2021 u 06:22 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У реконструкцију Дома културе у Пљевљима утрошено шест милиона, а кров прокишњава

За нову санацију крова на Дому културе опредијељено је девет хиљада еура, али је питање да ли ће то бити једини трошак, јер киша кваси зидове Завичајног музеја

ПЉЕВЉА – Реконструкција Дома културе, која је коштала Општину Пљевља око шест милиона еура, завршена је средином 2019. године, али су све чешће мајсторске интервенције на овом објекту. Вриједност најновијих радова на кровном покривачу је процијењена на девет хиљада еура, али како су нам рекли у локалној управи, послови могу и више коштати. Новчани износ ће бити познат управо када се на лицу мјеста утврди шта је узрок прокишњавања у дјеловима Дома културе гдје је смјештен Завичајни музеј. Према ријечима директора Службе за изградњу и развој Ненада Рубежића тренутно је уговорен посао са пљеваљским предузећем "Винг", вриједан девет хиљада еура.

– Можда ће тај износ бити већи, а можда мањи. Надзорни орган ће дати тачну процјену радова када се за то стекну услови – казао је Рубежић за "Дан" и појаснио да је током јавног позива предузеће "Винг" дало најповољнију понуду, те да су се пријавиле још двије фирме. Рубежић је појаснио и да је било обавезно постављање скела на објекат Дома културе, јер се на други начин није могло доћи до проблематичног мјеста.

– Изузетно је неприступачно мјесто и постављање скеле је неопходно – казао је Рубежић.

Подсјећамо, реконструкција објекта Дома културе почела је 2007. године у вријеме када је предсједник општине био Филип Вуковић (ДПС), док је градски менаџер био актуелни предсједник општине Игор Голубовић. У првом моменту приступило се радовима на замјени кровног покривача и постављању нове фасаде, да би се временом испоставило да се реконструкција изводи без постојања пројекта. Радови су по налогу инспекцијских служби заустављени у вријеме када је предсједник општине био Милоје Пуповић (СНП). Пуповић је инсистирао да се уради пројекат, као и да се тек онда уђе у послове. Таква пракса је на кратко продужила радове али су створени услови да се прати трошење новца за овај објекат, што до 2011. године није био случај.

Зими радијатори најчешће хладни

Током дванаестогодишњих радова на Дому културе, установе, као што је Завичајни музеј и Народна библиотека "Стеван Самарџић", биле су исељене из овог објекта. Завичајни музеј био је смјештен у просторијама Црвеног крста, а библиотека у простор фабрике "Оптел Вектра". Сада када су опет усељене у простор Дома културе, муку муче са гријањем у зимском периоду. Најчешће запослени у овим установама и поред постајања централног гријања, за загријевање радног простора користе грејна тијела на електричну енергију, јер су радијатори хладни.

Из локалне управе су саопштили да ће се питање гријања ријешити изградњом нове градске топлане или рјешавањем питања топлификације града.

Када је у питању трошење новца за реконструкцију Дома културе, као и други послови администрације коју је предводио некадашњи предсједник општине Филип Вуковић, поднијета је кривична пријава од стране локалне опозиционе власти 2012. године. Извиђај тих радњи потрајао је преко пет година, па је помоћник Основног државног тужиоца у Пљевљима Сања Голубовић, супруга Игора Голубовића, услед застарјелости случаја одбацила пријаву.

Када је у питању прокишњавање Дома културе, оно је почело још 2012. године. Те зиме у вријеме обилних снијежних падавина, када је висина снијежног покривача у Пљевљима била преко једног метра, вода се појавила у простору намијењеном за Завичајни музеј. Кров је прокишњавао 2015. и 2016. године, а у локалној управи су чинили све да ове слабости прикрију. Тако је било и током зиме 2020. године. Ове године су у локалној управи одлучили да проблем санирају, односно да прво утврде узрок прокишњавања, а потом и да санирају постојеће оштећење или да отклоне проблем, на начин што ће послове боље завршити него 2007. године, када је овај објекат добио нови кровни покривач.

Не треба заборавити да је током 12 година радова на реконструкцији Дома културе, било и других оштећења, односно да су сњегови и олујни вјетрови уништавали олуке, а бакарни одводи кишнице у неколико наврата били су украдени од стране непознатих починилаца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:53