Evropski đir u Petnjici / - BORIS SEKULARAC
16/05/2024 u 16:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije

​Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca, koja su budućnost Crne Gore i EU, potvrđujemo da je naša država već dio Evrope, poruka je sa Evropskog đira koji je danas održan u Petnjici, kazao je predsjednik Opštine Samir Agović.

Otvarajući događaj, Agović je kazao da današnjim događajem šaljemo poruku Evropi koju toliko priželjkujemo i očekujemo da budemo dio savremenog svijeta.

- Petnjica kao mala opština je velika u smislu ideja koje proklamuje na putu ka Evropskoj uniji. Naša je obaveza da to činimo na svakom nivou - poručio je Agović.

On je istakao zadovoljstvo što najmlađi stanovnici Petnjice učestvuju u manifestaciji i što imaju priliku da osjete koliko je Evrope okrenuta mladima. 

image

Evropski đir u Petnjici

- BORIS SEKULARAC

Agović je, takođe, istakao zadovoljstvo što je opština Petnjica imala priliku da osjeti benefite od EU podrške, kroz realizaciju projekata prekogranične saradnje sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Srbijom i ostalim državama u regionu i naglasio da u opštini Petnjica postoji tim koji predano radi na tim projektima.

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Naim Đokaj je podsjetio na važnost reforme javne uprave u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, posebno u kontekstu obilježavanja Dana Evrope u opštinama.

- Naš cilj je obezbjeđivanje pune primjene prava EU, kroz uspostavljanje javne uprave zasnovane na inkluziji, transparentnosti, ravnopravnosti i jednakim mogućnostima za sve, kao i kreiranju javnih servisa u skladu sa potrebama građana - poručio je Đokaj.

image

Evropski đir u Petnjici

- BORIS SEKULARAC

On je najavio početak projekta ‘‘Osnaživanje lokalnih zajednica u evropskim integracijama Crne Gore‘‘ u vrijednosti od milion eura, koji finansira EU, a koji će zajednički sprovoditi Ministarstvo javne uprave, Zajednica opština i 25 opština u Crnoj Gori. Istakao je da taj projekat, koji će početi do kraja 2024. godine, treba da doprinese jačanju kapaciteta opština za dalji proces evropskih integracija kako bi se osiguralo da lokalne samouprave budu opremljene neophodnim institucionalnim, finansijskim i ljudskim resursima za efektivnu implementaciju EU politika i standarda na lokalnom nivou.

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nadia Kjučukova je kazala da joj je drago što je u prelijepoj Petnjici i što prisustvuje događaju u kojem učestvuju djeca.

Evropski đir sjutra u Petnjici

- Slikanjem zastava djeca pokazuju različitosti Evropske unije, ali imajte jedno u vidu – njihov broj nije konačan. Uskoro će se i zastava Crne Gore naći tamo gdje i pripada, među zastavama Evropske unije - poručila je Ključkova.

Ona je kazala da do članstva u EU ima još posla i da će Evropska unija sve više pažnje posvećivati manjim opštinama u Crnoj Gori, posebno na sjeveru i da će biti sve više programa pomoći, za bolje uslove života i bolje lokalne usluge.

- Mi ćemo danas obići jednog od korisnika IPARD-a koji je pola svoje investicije dobio besplatno od Evropske unije. Sa takvim projektima i sa novim Planom rasta želimo da čak i prije pristupanja EU građani Crne Gore dosegnu evropski životni standard.  Onda se neće više govoriti o iseljavanju i Petnjica će ponovo biti puna života - kazala je Ključkova.

Evropski đir na Žabljaku: Crna Gora njeguje evropske vrijednosti

Šefica odjeljenja za evaluaciju i podršku u Ministarstvu evropskih poslova Irena Bošković je kazala da manifestacija Evropski đir ima za cilj jačanje evropskog duha i identiteta, te priliku da se građani u crnogorskim opštinama, kroz različite kulturne, sportske i muzičke događaje još više povežu sa evropskim vrijednostima i idealima.

Ona je istakla ulogu koju lokalne samouprave imaju u rješavanju kompleksnih društvenih pitanja i koje, kako je kazala treba budu pokretači promjena.

- Kroz zajedničke projekte, gradovi i opštine imaju priliku da sarađuju, razmjenjuju dobre prakse i podstiču učešće građana u kreiranju politika. Crna Gora već više od 15 godina uspješno koristi fondove Evropske unije i sarađuje sa susjedima kroz različite programe prekogranične i teritorijalne saradnje, koji imaju za cilj da donesu bolji kvalitet života svim građanima. I upravo su ti projekti srž evropske integracije – da kroz saradnju i razmjenu iskustava sa susjedima naši građani osjete konkretne benefite procesa pristupanja Evropskoj uniji. Petnjica je u tom smislu primjer dobre prakse, jedne male opštine koja je pokazala zavidne rezultate kada je u pitanju povlačenje sredstava iz EU fondova, što ćemo danas imati priliku i da vidimo na licu mjesta kroz posjetu IPARD projektu - poručila je Bošković.

(VIDEO/FOTO) Injac: Cvjetni tepih mozaik evropske vizije kakvoj težimo

Događaju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – generalni direktori za plaćanja i šef IPARD agencije Marko Radonjić, generalna direktorica Direktorata za ruralni razvoj i šefica IPARD upravljačkog tijela Andrijana Rakočević kao i Nina Jakić, šefica jedinice u IPARD upravljačkom tijelu, koji su zajedno sa predstavnicima Delegacije EU i opštine Petnjica posjetiti korisnika IPARD projekta, Ismeta Prentića u selu Savin Bor, koji je uz podršku EU nabavio traktore, balirke i motokultivatore.

Evropski đir organizuju opštine Bar, Nikšić, Kolašin, Mojkovac, Berane, Žabljak, Petnjica i Pljevlja zajedno sa Ministarstvom evropskih poslova, uz podršku Delegacije EU, u sklopu EU4ME programa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. maj 2024 17:28