Darko Zarubica / foto: Mićko Vujisić, Dan
24/04/2024 u 06:06 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zarubica: Od bio-otpada proizvoditi briket

Svaki stanovnik u Danilovgradu dnevno proizvede 0,8 kilograma otpada, a 35 odsto tog otpada kategoriše se kao organski otpad.

Kako ističe Darko Zarubica, predsјednik MZ Danilovgrad I i građanski aktivista, kad bi taj procenat preveli u kilograme i novac, građani Danilovgrada proizvedu oko 1.872 kilograma godišnjeg organskog otpada. Sav otpad se transportuje i deponuje na deponiju Livade u Podgorici i to građane košta oko 80.000 eura.

– Ovaj novac bi se mogao iskoristiti na mnogo efikasnije načine. Dio novca bi mogao da se investira za kupovinu manjeg vozila koji prikuplja smeće u ulicama gdje veliki kamion ne može da prođe, ili čak kupovinu kamiona-korpe koji je neophodan a koji Opština trenutno iznajmljuje ili pozajmljuje od drugih subjekata – navodi Zarubica.

On dodaјe da se sredstva mogu uložiti i u postorojenje za dobijanje bio-briketa od bio-otpada.

– Da bi građani pristali na ovakav vid odlaganja otpada potrebno je da imaju direktnu korist od toga. Mogu dobiti umanjene računa ako odvajaju otpad, mogu dobiti određene komunalne usluge po povoljnim uslovima, kao što su crpljenje septičkih jama, orezivanje visokih stabala i sl. Da bi ovi planovi zaživjeli potrebna je volja i predan rad gradske uprave i njenih funkcionera. Mi, građani izdvaјamo novac za njihove plate i treba da insistiramo na efikasnom korišćenju naših sredstava. Kao predsjednik Mjesne zajednice Danilovgrad 1 unutar savjeta razgovaramo na ovu temu i preko naših kanala predstavljamo određene ideje. Kada sakupimo dovoljno materijala, ići ćemo sa jednom inicijativom koja bi mogla da bude sveobuhvatno rješenje po pitanju sakupljanja otpada – kaže Zarubica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:48