Parada u Moskvi / - ILUSTRACIJA
09/05/2024 u 10:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Velika ruska vojska maršira Moskvom: Putin "očitao lekciju" Zapadu

Rusija danas obilježava 79. godišnjicu pobjede nad fašizmom, a širom Rusije održavaju se vojne parade.

Najveća parada će tradicionalno biti u Moskvi, a njoj prisustvuje i ruski predsednik Vladimir Putin. On se obratio prije početka parade.

- Ruske snage su uvijek u pripravnosti zbog pretnji zemalja. Rusija će učiniti sve što je u njenoj moći da spriječi ‘globalni okršaj‘, ali neće dozvoliti nikakve prijetnje upućene njoj -  - rekao je Vladimir Putin u obraćanju na vojnoj paradi u Moskvi.

Zapadu je poručio.

- Zapad bi volio da zaboravi lekciju o Drugom svetskom ratu, ali mi pamtimo da je sudbina čovječanstva riješena u bitkama kod Moskve i Lenjingrada - dodao je on.

Ministar odbrane Sergej Šojgu i komandant parade Oleg Saljukov idu da pozdrave polaznike Vojne akademije kopnenih snaga, kadete Vojnog univerziteta i Vojne akademije za logistiku.

U svečanom događaju danas učestvuje više od 9.000 vojnika, uključujući i više od 1.000 učesnika Specijalne vojne operacije.

Parada pobjede na Crvenom trgu počela je u devet sati.

Počasni gosti na vojnoj paradi su predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsjednik Kirgizije Sadir Žaparov, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsjednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov, predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, predsjednik Kube Migel Diaz-Kanel Bermudez, predsjednik Laosa Thongloun Sisoulit i predsjednik Gvineje Bisao Sisoku Embalo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:38