Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
09/05/2024 u 07:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Obnovljivi izvori zaslužni za 30 odsto svjetske energije

Obnovljivi izvori energije sada čine više od 30 odsto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvještaju koji je objavio think tank Ember.

- Rast solarne energije i vjetra doveo je do toga da je prošle godine svijet prvi puta premašio 30 odsto obnovljivih izvora za električnu energiju, navodi se u saopštenju Ember, energetskog think tanka.

Prema Emberovom izvještaju, udio energije proizvedene korištenjem obnovljivih izvora porastao je s 19 odsto u 2000. na više od 30 odsto u prošloj godini. Sav taj rast rezultat je povećane upotrebe energije vjetra i sunca, prenosi SEEbiz.

Udio proizvodnje električne energije iz hidroelektrana i preostalih obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije smanjio se tokom istog perioda, navodi se u izvještaju.

Francuska zbog nuklearne energije koči sporazum EU o obnovljivoj energij

Ember sugeriše da bi se udio električne energije iz fosilnih goriva mogao početi smanjivati već ove godine.

- Brzi rast energije sunca i vjetra doveo je svijet do ključne prekretnice – vjerovatno već ove godine – u kojoj će proizvodnja fosilnih goriva početi opadati na globalnom nivou, navodi se u saopštenju.

U izvještaju se navodi da brojke za prošlu godinu dolaze iz 80 zemalja koje predstavljaju 92 odsto globalne potražnje za energijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 05:42