Sa promocije / - -
18/05/2024 u 12:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Održana pomocija knjige poezije Buda Vlahovića Veljovića "Kamena ruža"

Ljubitelji poezije sinoć su imali lijepu priliku da prisustvuju promociji nove knjige pjesama Buda Vlahovića Veljovića "Kamena ruža" u izdanju "Golbi printa" iz Podgorice.

Veče je otvorio predsjednik UKCG Novica Đurić uz ocjenu da „nema knjige koja nije vredna čitanja, a sud o njoj će najbolje doneti oni koji je čitaju, odnosno, ako knjige prežive doba kada se slegnu reči“.

Đurić je istakao i raritet da je autor na svoj način, uz saglasnost Matije Bećkovića, prepjevao čuvenu poemu ovog velikog pjesnika „Nadkokot“, na šta je uslijedila Matijina ocjena da je pjesnik poemu „darivao, raskošno dopisivao, kitio, obogaćivao, da je postao ne samo koautor, nego i njen autor“.

Đurić je zaključio da se: „duša, koja voli, izlila u stotine stihova ‘Kamene ruže‘, što su možda i najbolje pevanije, a duša, koja iskreno voli, najlepše i peva. Onako kako ‘sužnji pevaju o slobodi‘, tako iskreno i snažno samo peva pesnik koji voli“.

Pjesnikinja i kritičarka Jelena Čavić je u svom osvrtu ukazala na osnovne odlike „Kamene ruže“ ističući posvećenost autora zavičajnim temama i arhetipskim slikama Crne Gore iz prošlosti, uz naglašenu empatiju o čovjeku i vremenu u kojem živimo.

Čavić je rekla da „Kamena ruža“ predstavlja „jedinstven spoj istorijske teme, sažete u pjesmama, ostavljajući život kao pečat plemena Rovci u Crnoj Gori. Kroz niz kazivanja u ovom djelu autor iskazuje bogatu kulturnu baštinu svog plemena, pružajući čitaocu slikovite istine.“

Promocija knjige pjesama „Moja tapija“ na Filozofskom fakultetu

Tokom književne večeri voditeljica programa, Sanja Veličković Radonjić, pročitala je neke segmente iz recenzija Gordane Sarić i Ive Grgurović.

Prof. dr Dragan Koprivica, jedan od recenzenata knjige, na početku je istakao da je Budo Vlahović Veljović, s jedne strane, izuzetno odgovoran na svojim radnim zadacima u UIKS-u, kao policajac, a s druge duhovno posvećen poeziji i pretakanju istorijskih slika Crne Gore u stihove. Koprivica je naglasio da nikakve titule ne obezbjeđuju književne uspjehe, da nobelovac Ernest Hemingvej nije htio upisati nijedan fakultet, nego je prvo radio i kao vozač ambulante, da je Tolstoj odustao od dva fakulteta, a Maksim Gorki bio i fizički radnik, pa to nijednom od njih nije zasmetalo da postanu veliki pisci.

Na ovu temu kritičar je ukazao na činjenicu da autor „Kamene ruže“ posjeduje fini talenat, da živi pišući, i da piše živeći. I to za rodoljubive pjesme, kao patriotske komentare naše svijetle istorije, u slavu Crne Gore i njenih istorijskih ličnosti.

Voditeljica programa, pjesnikinja Sanja Veličković Radonjić, i pjesnik Darko Bulić, tokom ove Književne večeri govorili su stihove iz „Kamene ruže“.

Na kraju programa Budo Vlahović Veljović se predstavio kraćim osvrtom na vrijeme u kojem živimo, i potom pročitao jednu od svojih pjesama.

Nakon promocije u NB „Radosav Ljumović“, autor će svoju zbirku „Kamena ruža“ promovisati i u još nekim gradovima Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 14:00