/ -SHUTTERSTOCK
30/04/2024 u 15:30 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čizkejk sa jagodama

Ako želite da obradujete ukućane ili goste, spremite im nešto što će pamtiti – čizkejk, i to s jagodama…

Sastojci:

Za podlogu:

1 šolja izmrvljenog keksa

2 ½ kašike putera – rastopljenog

1 ½ kašike šećera

prstohvat soli

Za fil:

2 pakovanja maskarpone sira

2 jaja

⅔ šolje šećera

⅔ šolje pavlake

1 kašičica ekstrakta vanile

¼ kašičice soli

Za toping:

700 g jagoda

1 ½ kašičice kukuruznog skroba

3 do 6 kašika šećera

1 ½ kašike limunovog soka

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Obložite kalup papirom za pečenje. Uvijte tepsiju spolja u dvostruku aluminijsku foliju.

Pomiješajte izmrvljeni keks sa otopljenim puterom, šećerom i solju. Trebalo bi da podsjeća na mokri pijesak i da zadrži oblik kada se pritisne. Sipajte smjesu u kalup u dobro poravnajte i pritisnite. Pecite 8 do 10 minuta u zagrijanoj rerni. Zatim izvadite iz rerne i ostavite po strani.

Smanjite rernu na 160 stepeni. Ručnim mikserom umutite maskarpone, jaja, šećer, pavlaku, vanilu i so dok ne dobijete glatki krem. Na kraju, uklonite velike mjehuriće vazduha tako što ćete smanjiti brzinu na najnižu na 1 do 2 minuta.

Sipajte fil preko tijesta i uklonite sve mjehuriće vazduha tako što ćete lupkati kalup o kuhinjski pult obložen kuhinjskim ubrusom. Stavite kalup u veću tepsiju u koju ste sipali vruću vodu, 2-3 cm da biste napravili vodeno kupatilo.

Pecite na 160 stepeni 75 minuta. Isključite rernu i drvenom kašikom zaglavite vrata rerne. Nakon jednog sata izvadite čizkejk iz rerne. Ostavite da se potpuno ohladi. Ostavite čizkejk da odstoji u frižideru najmanje 4 sata ili preko noći.

Prepolovite otprilike polovinu jagoda i ostavite ih po strani. Drugu polovinu jagoda izmiksajte u blenderu ili multipraktiku. Prespite ispasirane jagode u šerpu i dodajte kukuruzni skrob, šećer i limunov sok. Zagrijte na srednje jakoj vatri i pustite da proključa.

Isključite ringlu i dodajte isjeckane jagode. Probajte i dodajte još šećera ili limunovog soka po potrebi. Ako je potrebno, dodajte 1 kašičicu vode. Napomena: Sos će se zgusnuti kako se ohladi.

Prelijte ohlađeni čizkejk topingom od jagoda. I ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati. Isjecite kriške tankim nožem koji je umočen u toplu vodu i obrisan prije svake kriške.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:12