Studijska posjeta Sloveniji / foto: Parkovi Dinarida
01/05/2024 u 09:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Parkovi Dinarida organizovali studijsku posjetu u Sloveniju za predstavnike Opštine Tuzi i Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice

Parkovi Dinarida – Mreža zaštićenih područja Dinarida organizovali su petodnevnu studijsku posjetu u Sloveniju za predstavnike Opštine Tuzi i Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice.

Posjeta je, za devet učesnika, organizovana u periodu od 22. do 26. aprila.

Imajući u vidu da je upravljanje zaštićenim područjem spomenik prirode Kanjon rijeke Cijevne povjereno na upravljanje opštini Tuzi, zaštićena područja Podgorice povjerena su na upravljanje Agenciji za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, razmjena iskustava i primjeri dobre prakse iz Slovenije mogu biti jako korisni u unapređenju upravljanja pomenutim zaštićenim područjima.

image
foto: Parkovi Dinarida

- Cilj posjete bio je upoznavanje učesnika o upravljanju zaštićenim područjima Slovenije i koordinisanim aktivnostima na zaštiti i korištenju resursa rijeke Soče. Učesnici su posjetili dolinu rijeke Soče, Nacionalni Park Triglav, Kanjon Vintgar, rezervat prirode Zelenci kao i mrestilišta u Bledu i Kobaridu - navodi se u saoštenju.

Kako su istakli, upravljanje prirodom u dolini rijeke Soče je jedan od najuspješnijih primjera u Evropi razvoja zelenog turizma i zaštite prirode, odnosno potpuno očuvanog ekosistema rijeke. Takođe, učesnici su mogli da spoznaju da samo stalne i koordinisane aktvnosti opštinskih i državnih organa, lokalnih zajednica, nevladinih organizacija, ribolovnih društava i privrednog sektora, mogu da doprinesu kvalitetnom razvoju određenog područja.

Parkovi Dinarida i TO Tuzi potpisali saradnju o zaštiti i promociji Kanjona Cijevna

- Rijeka Soča je poznata po sportskom-ribolovu i bogatstvu i prisutnosti vrijednih pastrmskih vrsta poput glavatice. Iako jednim dijelom protiče kroz NP Triglav upravljanje ribljim fondom i zaštite rijeke povjerena je Zavodu za ribištvo u saradnji sa Sportsko-ribolovnim klubovima. Interesantan je podatak da prije 30. godina u Soči je populacija glavatice bila izuzetno smanjena zbog prisustva potočne pastrmke koja za tu rijeku nije bila nativna vrsta. Intezivnim i predanim radom, uspjeli su da unaprijede brojnost populacije glavatice koja danas osim što je važna u ekološkom smislu, važna je i za razvoj lokalne ekonomije, odnosno sportsko-ribolovnog turizma. Danas, na rijeci Soči, dnevna „uhvati i pusti“ dozvola kreće se oko 75 eura - kazali su iz Parkova Dinarida.

image
foto: Parkovi Dinarida

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa izazovima u upravljanju zaštićenim područjima kao i primjerima dobre prakse. Detaljan izvještaj Studijske posjete dostupan je na linku.

Studijska posjeta organizovana je u okviru projekta: „Doprinos efikasnijem upravljanju spomenikom prirode Kanjon rijeke Cijevne“ koji je finansijski podržan od strane Partnerskog fonda za kritične ekosisteme – CEPF.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:57