Ilustracija / Shutterstock
01/05/2024 u 15:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prvomajske čestitke

Prvi maj se dočekuje u situaciji kada se iščekuje ispunjenje predizbornih obećanja, povećanja zarada, boljih uslova za rad, skraćenje radnog vremena..., a do tada svi spremni da čestitaju.

MOACG: Prvi maj - simbol radničke borbe, jednakosti i dostojanstva

Povodom Prvog maja, međunarodnog praznika rada, aktivisti Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore ukazuju na potrebu i značaj kolektivne akcije i solidarnosti, u cilju ostvarenja pravednijeg društva i boljeg položaja radnika.

- Današnje izazove na ovom polju ne smijemo gledati izolovano, već kao dio kontinuirane borbe za pravedne uslove rada, ekonomsku jednakost i dostojanstvo. Niske plate, nejednakost, loši uslovi i diskriminacija predstavljaju prepreke na putu ka ostvarenju tih ciljeva - poručuju iz Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore.

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore podsjeća na značaj kolektivne akcije i solidarnosti, važnost zajedništva i organizacije, te da svaki glas za pravdu i svako djelo u borbi za jednakost donosi bolju budućnost za sve nas, na kojoj kao takvi moramo neprestano raditi”, dodaje se u saopštenju.

- Zajedno gradimo put ka pravednijem društvu, istinski odražavajući vrijednosti radničke borbe, a neka ovaj dan bude samo podsjetnik na čuvene tri osmice, na “rad koji je stvorio čovjeka”, ili pak mi njega. Kako god bilo, promjena je svakako u našim rukama - kako tada, tako danas - zaključili su  u saopštenju predstavnici ove NVO poželjevši srećan praznik svim građanima i građankama Crne Gore.

Vujović: Borba za bolji položaj medijskih i kulturnih radnika ostaje naš prioritet

Prvog maja slavimo radnike koji su kroz istoriju radili predano, pošteno, vrijedno, i vas koji radite danas kako bi izgradili društvo dostojanstvenog života. Ipak, dok god ima nezaposlenih, ima i razloga za nezadovoljstvo onih koji osjećaju da su im povrijeđena prava, ili se osjećaju poniženo, socijalno isključeno, saopštila je dr Tamara Vujović, ministarka kulture i medija Crne Gore.

Ističe da samo zadovoljan radnik donosi opšti društveni napredak.

- Danas podsjećamo na važnost borbe radnika, za pravedne uslove rada, dostojanstvene plate i sigurnost na radnom mjestu. Granskim kolektivnim ugovorom za oblast kulture koji je stupio na snagu u martu 2023.godine, prvi put su nakon 2016.godine, značajno povećane zarade zaposlenima u toj oblasti, što je doprinijelo poboljšanju njihovog socio-ekonomskog položaja. Prosječno proncentualno uvećanje koeficijenata zaposlenih u ustanovama kulture iznosi do 25%. Da su zaposleni u kulturi angažovani za stvaranje boljih uslova za njihov rad svjedoči i osnivanje novog reprezentativnog Slobodnog sindikata kulture Crne Gore, koji je osnovan u aprilu ove godine, a što me kao ministraku posebno raduje - navodi Vujović.

Ističe da ohrabruju svaki vid sindikalnog udruživanja radnika i kolektivno pregovaranje socijalnih partnera, a sve za poboljšanje uslova rada, u okviru datih mogućnosti.

- Zato danas, želim da prenesem poruku da smo svi na istoj strani i da ćemo zajedno sa svim našim socijalnim partnerima u budućnosti nastaviti da radimo zajedno, stvarajući zdrave temelje za unaprijeđenje socio-ekonomskog položaja svih zaposlenih u kulturi, te da ćemo transparentnim i širokim konsultativnim i inkluzivnim procesima raditi na suzbijanju diskriminacije i razlika među djelatnicima u kulturi. U sektoru medija, Novim Opštim kolektivnim ugovorom zaposleni u medijima koji rade nedjeljom dobijaju uvećane dnevnice, ali smo zabrinuti što su njihove plate i dalje ispod prosjeka. Radnici u RTCG-u imaju sopstveni kolektivni ugovor. Poznat nam je loš položaj medijskih radnika u privatnim medijima, koji samostalno pregovaraju sa vlasnikom o uslovima rada.Borba za bolji položaj medijskih i kulturnih radnika ostaje naš prioritet i obaveza - istakla je ona.

Ovaj dan, dodaje Vujović, podsjeća i na važnost sindikata i radničkih organizacija u zaštiti interesa radnika i promovisanju socijalne pravde. Jer rad nije samo zarada, već je doprinos porodici, zajednici društvu, trag i snaga kojom oblikujemo budućnost za sebe i druge.

- Samo solidarnim, jedinstvenim, ravnopravnim i kolegijalnim djelovanjem možemo postići zajednički cilj i izboriti se za bolje i pravednije društvo. Naši preci su u upravo to radili i toliko smo im dužni.Pravo na rad, pravedne uslove i dostojanstven život je uslov svakog napretka i boljitka, a odgovornost je na svima nama. Ministarstvo kulture i medija ostaje posvećeno da i ubuduće radi na unaprijeđenju uslova rada medija, novinara, medijskih radnika, umjetnika, kulturnih ustanova i institucija - kazala je Vujović.

 

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković čestitao je svim građankama i građanima Crne Gore, u ime partije i svoje lično ime, Međunarodni praznik rada, Prvi maj, sa željom “da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava”.

– Današnji dan podsjeća nas na nužnost obezbjeđivanja i poboljšavanja uslova za rad, ali i činjenicu da, nažalost, veliki broj građana ne može ostvariti jedno od osnovnih prava – pravo na rad.

Zato danas pozivam sve društvene činioce, da u skladu sa svojim mogućnostima, zajednički uložimo dodatan napor kako bismo ostvarili osnovne preduslove za stvaranje boljeg i prosperitetnijeg društva – kazao je Živković.

On, kako ističe, još jednom ukazuj na samu važnost radničkih prava i upućujem iskrene čestitke povodom Prvog maja.

 

Pejović: Rad nam daje svrhu i identitet

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je čestitku povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada, u ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime svim građankama i građanima Crne Gore.

– Danas slavimo rad, solidarnost među radnicima i njihovo zajedničko zalaganje za dostojanstvene uslove rada.

Radnički pokret kroz istoriju bio je ključan za unapređenje uslova života i rada svih ljudi, borio se za pravedniju raspodjelu bogatstva koje proizvodimo svojim radom i zaštitu prava radnika. Prvi maj simbolizuje ne samo borbu za osnovna prava radnika, već i slogu među ljudima u borbi za zajednički cilj ­ kazao je Pejović.

Naveo je da nas rad ne samo materijalno osnažuje, već nam daje svrhu i identitet.

– Svaki radnik, bez obzira na zanimanje ili poziciju, doprinosi funkcionisanju društva i zaslužuje poštovanje i priznanje za svoj trud.

Međutim, svakodnevno se suočavamo sa mnogim izazovima u savremenom svijetu rada. Nepravedna raspodjela bogatstva, eksploatacija radnika, nedostatak bezbjednosti na radu i nejednake mogućnosti za sve radnike samo su neki od problema sa kojima se susrijećemo – naveo je Pejović.

Zato je važno danas, naglasio je, da kao društvo, obnovimo svoje zavjete solidarnosti i podrške jedni drugima.

– Da se zajedno borimo za pravednije uslove rada, zaštitu prava svakog radnika i izgradnju društva koje cijeni i poštuje rad.

Uvjeravam vas da ćete u Skupštini Crne Gore imati konstruktivnog partnera koji će, zajedno sa Vladom, raditi maksimalno u interesu radnika.

Samo zajedno možemo graditi bolju budućnost za sve nas – naveo je potpredsjednik Skupštine u čestitki.

 

Joković: Simbol borbe za radnička prava

Predsjednik SNP CG Vladimir Joković uputio je čestitku povodom 1. maja, Praznika rada.

– U ime SNP CG, kao i u svoje ime, svim radnicima, radnim organizacijama i sindikatima Crne Gore upućujem iskrene čestitke povodom Prvog maja, Praznika rada. 

Ovaj praznik uvijek je bio simbol borbe za radnička prava, kako bi, zahvaljujući svom radu, živjeli životom dostojnim čovjeka. Svaki radnik svojim zalaganjima, trudom i radom doprinosi i boljem razvoju cijele države. Ipak, moramo biti svjesni činjenice da su pred nama još uvijek brojni izazovi koji stoje na putu ostvarivanju punih prava radnika i zato je važno nastaviti raditi na poboljšanju statusa radnika, osiguravanju većeg broja kvalitetnih radnih mjesta, većih primanja, kao i zaštite od diskriminacije i iskorišcavanja.

U rukama radnika je i budućnost zemlje u kojoj živimo. Zato, neka današnji praznik bude prilika da se zajedno angažujemo kako bi ostvarili bolje rezultate koji će osigurati bolje sjutra za sve nas – naveo je Joković u čestitki.

 

Bečić: U Crnoj Gori još uvijek postoji mnogo prostora za unapređenje prava radnika

Povodom Prvog maja - Međunarodnog praznika rada, čestitke je svim građankama i građanima Crne Gore uputio i Aleksa Bečić, zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore.

– Obilježavanjem ovog praznika iz godine u godinu se podsjećamo da, uprkos dugim i teškim borbama radnika za pravednije uslove rada, u Crnoj Gori još uvijek postoji mnogo prostora za unapređenje. Iz tog razloga je ovaj datum podsticaj da istrajemo u borbi za poboljšanje uslova rada i osiguramo poštovanje prava svih radnica i radnika – kazao je Bečić.

Istakao je da samo zajedničkim radom, svako sa svoje pozicije doprinoseći razvoju zemlje i opštoj dobrobiti građana, možemo izgraditi društvo u kojem će mladi naraštaji željeti da ostanu, a svaki pojedinac imati jednake mogućnosti da pošteno radi i dostojanstveno živi od svog rada.

– Brojne reforme, poput uvođenja neradne nedelje, povećanja mininalne i drugih zarada, poboljšanja ekonomsko-socijalnog položaja, dokaz su našeg truda na putu poboljšanja života i uslova radnica i radnika u Crnoj Gori.

Nastavićemo putem ekonomskih reformi u cilju poboljšanja životnog standarda građana kroz konkretne projekte i investicione procese, odlučnu borbu za stvaranje boljih uslova za rad i poštovanje prava ranika, ali i kvalitetnijih životnih uslova nekadašnjih radnika koji su svojim dugogodišnjim zalaganjem doprinijeli razvoju naše zemlje.

Uvjeren da svjedočimo napretku, svjestan da ima još mnogo posla i prostora za dalje unapređenje, još jednom svima čestitam Prvi maj, sa željom da ga provedete u slozi i dobrom zdravlju – naveo je Bečić u čestitki.

 

Kuč Vuković: Da nam živi rad, radna etika i vječna borba za pravdu

Prvi maj ne bi bio poseban dan da ne podsjeća na veliki protest radnika u Čikagu koji su istakli zahtjeve u obliku tri osmice: osam sati rada, osam sati odmora, osam sati obrazovanja, kazala je Aleksandra Kuč Vuković, poslanica Demokratske partije socijalista.

– Iako nikome u Crnoj Gori nije jasno kako se “spržena zemlja”, koju tako okarakterisaše “oslobodioci” prije svoga režima, može preporoditi smanjenjem, a ne dvostrukim povećanjem radnoga vremena, ipak se radujemo sedmočasovnom radu, uz želju da ovaj oslobođeni sat ide u prilog obrazovanju, a ne odmoru. Samo osviješten čovjek, dobrog obrazovanja, može pružiti otpor poplavi populizma i nacionalizma koja je zahvatila crnogorsko društvo. Da nam živi rad, radna etika i vječna borba za pravdu – poručila je Kuč Vuković.

 

Bogdanović: Principi i načela radničkog aktivizma su načela koja društvo vode ka boljoj budućnosti

Šef kluba poslanika i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović čestitao je u svoje lično i u ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore 1. maj, Međunarodni praznik rada.

– Ovaj praznik je simbol radničke solidarnosti, borbe za prava radnika i bolje uslove rada. Principi i načela radničkog aktivizma su načela koja društvo vode ka boljoj budućnosti. Upravo zbog toga prioriteti Demokratske Crne Gore su stvaranje još povoljnijeg radnog i poslovnog ambijenta, kao i omogućavanje svim građanima naše zemlje da od svoga rada obezbijede egzistenciju svoje porodice – kazao je Bogdanović.

Istakao je da se, kroz mukotrpan rad u posljednjih par godina, Demokratska Crna Gora izborila za kvalitetnije i bolje uslove življenja svih članova našeg društva, a da na tome neće zastati.

– Nakon višedecenijskog pustošenja naših resursa, Crna Gora je krenula ka putu prosperiteta koji obećava svjetliju budućnost. Za to su potrebni i vrijeme i strpljenje, a mi to imamo, jer nas vuče želja da od Crne Gore stvorimo zemlju iz koje mladi neće odlaziti, već u njoj ostajati. Zahvaljujući našoj požrtvovanosti u proteklom vremenu, građani Crne Gore osjetili su: veće plate, veće penzije, veće staračke naknade, vraćene naknade majkama, otpremnine za radnike rudarske i metalske industrije, dječije dodatke za svu djecu do 18. godine života, besplatne udžbenike za sve osnovne i na tome nećemo zastati – istakao je Bogdanović u prvomajskoj čestitki.

 

Krapović: Prvomajski praznik simbol radničke solidarnosti

U ime Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore i svoje lično želim da čestitam svim građanima i građankama Crne Gore 1. maj, Međunarodni praznik rada, kazao je Dragan Krapović, ministar odbrane.

– Ovaj praznik neka nam svima bude podsjetnik da samo bezbjedni i zadovoljni pojedinac, koji dostojanstveno i slobodno uživa zagarantovana prava, može doprinijeti napretku društva u cjelini – kazao je Krapović.

On ističe da je prvomajski praznik simbol radničke solidarnosti, borbe za prava radnika i bolje uslove rada, a moj prioritet kao ministra odbrane upravo je poboljšanje uslova života i rada svakog zaposlenog u sistemu odbrane.

– Naša dužnost, kao društva u cjelini, jeste da prepoznamo značaj zadovoljnog radnika, jer samo kao takav može doprinijeti napretku države. Želim vam ugodne praznične dane, uz zahvalnost svima onima koji svojim radom i nesebičnim zalaganjem doprinose prosperitetu naše zemlje – naveo je Krapović u čestitki.

 

Borovinić Bojović: Srećan Praznik rada

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je građanima i građankama Crne Gore 1. maj, praznik rada.

- Uz iskrenu  prvomajsku čestitku svim Podgoričanima i Podgoričankama, kao i svim građanima i građankama Crne Gore, željela bih da ovog 1. maja skrenem pažnju na izuzetnu važnost i uticaj koju  rad, trud i zalaganje imaju kako na razvoj i prosperitet našeg društva, tako i na kvalitet naših ličnih života. kazala je predsjednica Skupštine Glavnog grada.

Ona je duboko uvjerena da bez napornog rada nema i ne može biti nikakvog napretka ni na ličnom ni na društvenom planu.

- I obratno, onaj ko daje sve od sebe, ko marljivo radi, prije ili kasnije savladaće prepreke i doći do svog cilja. Izuzetno je važno što možemo konstatovati da se rad i u Podgorici i Crnoj Gori ipak sada više vrednuje nego što je to bio slučaj prije neku godinu, što ima i svoj brojčani izraz kroz podizanje vrijednosti zarada. Naravno, položaj radnika još uvijek nije na nivou kojim bismo mogli da budemo potpuno zadovoljni, ali nesporna je činjenica da smo na dobrom putu. To znači da uz posvećen rad sasvim sigurno stižemo do ciljeva koji su na kraju tog puta. Srećan nam Praznik rada – poručila je Borovinić Bojović.

 

Vučinić: Radnička partija prepoznata kao čuvar socijalne pravde

Kao politička partija koja prvenstveno zastupa prava zaposlenih  u Crnoj Gori, Radnička partija je već dugo prepoznata kao čuvar socijalne pravde. Naši stavovi rezultat su, između ostalog, i stalne komunikacije sa zaposlenima u Crnoj Gori te informisanosti o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju, kazao je Maksim Vučinić, predsjednik Radničke partije.

– Ako uzmemo kao reper godinu 2019. i sve nakon toga što se desilo na globalnom državnom nivou, status zaposlenih je u mnogome promjenjen. Da li ta promjena nužno znači da je na bolje, ne, makar ne sasvim. Ovdje  moram spomenuti povećanje minimalne plate, ali i sve posljedice koje je to povećanje donijelo. Povećanje minimalne zarade i uopšte plata ne znači – kazao je Vučinić.

Istakao je da se na globalnu inflaciju superponirala domaća, izazvana kratkoročnim osnaživanjem kupovne moći građana. Poreska reforma je probudila nadu, da konačno nešto dobro može da se desi i za građane u Crnoj Gori.

– Međutim danas, zaposleni u Crnoj Gori više žive od nekog očekivanja boljeg sjutra, nego od realne finansijske moći i svoje zarade. Političke promjene donijele su nove okolnosti, ali nažalost stare sistemske greške i dalje opstaju – kazao je Vučinić.

On je naveo da državni aparat mora biti tako podešen da sam bude zaštita socijalne pravde, i jedino kako takav može garantovati adekvatan socijalni ugovor u svim političkim okolnostima u zemlji. 

– Ako uzmemo u obuzir statistiku, dolazimo do paradoksalne situacije. Prema istraživanjima Crnoj Gori u ovom trenutku nedostaje 25.000 radnika prvenstveno iz obalsti turizma i poljoprivrede, ondonso strateških grana crnogorske privrede, kao i građevinarstva. Sa druge strane procenat nezaposlenih, makar u praksi je na značajnom nivou – navodi Vučinić.

Kako je rekao, ovo je jedan značajan parametar neuređenosti sistema, odnosno strateške neopredjeljenosti donosilaca odluka već dug niz godina.  

– Vidimo da oko dosta pitanja socijalnog ugovora u zemlji, nemamo konsezus na relaciji Vlada, sindikati, privreda. Neradna nedjelja, kaja je tačka sporenja izgleda nije trajno rješenje, već predmet predizborne kampanje i političkih nadgoranjvanja. Stav Radničke partije o tome je poprilično jasan.

Pod ovakvim okolnostima i nedovoljno razvijenim institucijama u zemlji, koje nijesu sposobne da radniku odnosno zaposlenom u prodaji zagarantuju slobodan dan tokom nedjelje oštro se protivimo ukidanju ovog vida zaštite tog prava. kaže Vučinić.

Na poslijetku, kako je naveo, priča o sedmočasovnom radnom vremenu u državi u kojoj institucije ne mogu da regulišu oblast prekovremenog rada, dok uopšte produktivnost rada nije na zavidnom nivou, zvuči malo preambiciozno.

– Osvrnuo bih se na poštovanje prvenstveno Zakona o radu i kolektivnih ugovora. U koliko imamo institucije koje su u kondiciji da potpuno primjene postojeće zakone i ugovore, onda možemo govoriti o nekim savršenijim modelima odnosa poslodavac~zaposleni.

Radnička partija će, kao i do sada ostati pouzdan partner sindikatima i radničkim udruženjima u borbi za njihova prava. Sa iskrenom vjerom u bolju budućnost u ovoj zemlji, čestitam 1.  maj, međunarodni praznik rada – naveo je Vučinić u prvomajskoj čestitki.

 

Popović: Praznik koji obavezuje na društvenu akciju i reakciju

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović čestitala je svim građankama i građanima Crne Gore 1. maj - Međunarodni praznik rada.

– U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, čestitam 1. maj – Međunarodni praznik rada, svim građankama i građanima Crne Gore – kazala je Popović.

Istakla je da je Prvi maj dan kada iskazujemo solidarnost sa radnicima, obilježavamo sjećanje na dostignuća radničkog pokreta te izražavamo poštovanje prema žrtvama koje su pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava i kao takav nesumnjivo predstavlja jedan od najznačajnijih međunarodnih praznika koji se obilježava u svijetu.

– Praznik koji obavezuje na društvenu akciju i reakciju na sve ono što su deformiteti ekonomskih politika, koje su decenijama unazad urušile sve ono što predstavljaju radnička prava. Danas je naša dužnost da zadržimo neradnu nedelju i omogućimo pravičan nedeljni odmor za sve zaposlene i njihove porodice.

Neka nam 1. maj bude podsticaj da se angažujemo u izgradnji društva koje poštuje i štiti prava svih građana, posebno prava onih koji svojim radom doprinose njegovom funkcionisanju i napretku. Srećan praznik rada ­– navela je u čestitki Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 07:45