Milovanović na poziciji izvršnog direktora od decembra 2023. godine / -WWW.JAREDIC.COM
18/04/2024 u 07:33 h
DanDan
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milovanović: Prihodi M:TEL-a porasli za trećinu, profit iznosio 28,5 miliona

Kompanija M:TEL ostvarila je tokom prošle godine rekordan rast prihoda i profita, kazao јe u intervјuu za "Dan" izvršni direktor te telekomunikacione kompaniјe Zoran Milovanović.

– U 2023. godini prihodovali smo čak 111,5 miliona eura, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na 2022. godinu, kada su prihodi iznosili 81,62 miliona eura. Rezultati pokazuju da smo i dalje neprikosnoveni lider na tržištu. Prihodi od prodaje M:TEL-a iznose 79,1 milion eura, a kompanija je u 2023. godini ostvarila 28,47 miliona eura čiste dobiti, što je rast od skoro šest puta u odnosu na 2022. godinu, kada je profit iznosio 5,75 miliona. Rashodi kompanije za prošlu godinu bilježe rast od 10 odsto i iznose 80,2 miliona, dok su tokom 2022. godine iznosili 72,8 miliona eura. EBITDA za prošlu godinu iznosi 61,18 miliona eura. Brojke govore za nas, idemo naprijed, diktiramo trendove, širimo 5G mrežu, pružamo građanima mogućnost da rastu zajedno sa nama. Godina iza nas bila je izuzetno uspješna, a to je put kojim kompanija, na čijem sam čelu, nastavlja da ide – rekao јe Milovanović.

”Tekuća godina je godina velikih izazova, ali i velikih projekata. Kao nosioci tehnološke revolucije u Crnoj Gori, imamo velike zadatke kojima ćemo, siguran sam, odgovoriti kvalitetno. Očekujem da ostanemo lider, rekao je Milovanović

Istakao јe da јe M:TEL najmlađi operator na crnogorskom tržištu i da su zato posebno ponosni na rezultate koje su ostvarili.

– Počeli smo 2007. godine kada su na tržištu bila već dva svjetska provajdera i danas smo lider po broju korisnika, ali smo i inovatori. Naša kompanija je veliki tim, koja gradi budućnost sa velikim mogućnostima za sve građane Crne Gore – poručio јe Milovanović.

• Na poziciji izvršnog direktora ste nekoliko mјeseci. Da li ste unosili određene promjene u kompaniji i ako jeste koje?

– Na poziciji izvršnog direktora kompanije M:TEL sam od decembra 2023. godine. Biti na čelu kompanije, koja je sprovela revoluciju u oblasti telekomunikacija u Crnoj Gori je privilegija, čast ali i veliki izazov, kome morate odgovoriti u svakom trenutku. Kao veliki tim, koji svakodnevno odgovara na izazove tržišta, koje se mijenja iz dana u dan, ali i na potrebe korisnika, čije povjerenje imamo, kompanija M:TEL ima jasnu viziju, a to je bolja budućnost za sve građane Crne Gore. Vođeni tom vizijom, idemo naprijed, a sa nama idu naprijed i naši korisnici. Dijapazon digitalnih servisa koje nudimo građanima, iz dana u dan je sve širi i bogatiji, a on nastaje upravo kao odgovor na potrebe korisnika. Cilj kompanije M:TEL je uvijek bio i biće zadovoljan korisnik. Upravo zato sada radimo na razvoju i implementaciji 5G mreže, na unapređivanju postojećih digitalnih servisa, ali i razvoju novih. Proizvodi koji će kompanija M:TEL uskoro iznjedriti, pružiće do sada neviđene prilike našem cjelokupnom društvu. Podsjećam da smo razvili mrežu optičkih kablova, pokrili smo preko 90 odsto domaćinstava na cijeloj teritoriji, što Crnu Goru svrstava u red država sa najrazvijenijom infrastrukturom u Evropi i svijetu.

• Da li je M:TEL lider na tržištu telekomunikacija u Crnoj Gori i čime potkrepljujete takvu tvrdnju?

– Rekordno učešće na tržištu ostvareno je u martu ove godine. Dostupni su podaci o tržišnom učešću u mobilnoj mreži na kraju marta 2024, sa ponosom mogu istaći, na prvoj smo poziciji u segmentu mobilne telefonije sa tržišnim učešćem od 38,63 odsto. Broj pripeјd korisnika iznosi 226.527, odnosno postpeјd korisnika 270.832, što znači da smo na kraju marta tekuće godine imali ukupno 497.359 korisnika.

Tržišno učešće postpeјd korisnika naše mreže na kraju marta iznosi 34,82 odsto, odnosno pripeјd korisnika 44,45 odsto. Prvi smo na tržištu i po broju kablovskih korisnika sa učešćem od 40,93 odsto. Nastavljamo u istom duhu, podaci pokazuju da smo prvi i po broju internet korisnika sa učešćem od 44,2 odsto.

Povjerenje korisnika u našu kompaniju iz dana u dan raste, i to nas obavezuje da u svakom trenutku njima pružimo najbolje. Zadovoljan korisnik naš je cilj i motivacija. Pozicija kompanije M:TEL na tržištu rezultat je ogromne posvećenosti, konstantnog rada i rasta, ali i stalnog učenja. Stalno učimo, učimo, ne samo jedni od drugih, već i od naših korisnika.

image

Menadžment M:TEL-a

-M:TEL

• Gdje vidite M:TEL na kraju ove godine? Kako vidite ulogu kompanije, na čijem ste čelu, u inovacijama, tehnološkom napretku Crne Gore?

– Tekuća godina je godina velikih izazova ali i velikih projekata. Kao nosioci tehnološke revolucije u Crnoj Gori, imamo velike zadatke kojima ćemo, siguran sam, odgovoriti kvalitetno. Očekujem da ostanemo lider, ne samo po broju korisnika mobilne i kablovske mreže već i lideri u inovacijama. Da nam korisnici vjeruju i da očekuju od nas velike stvari, pokazuje broj korisnika naše self-care aplikacije, skoro 200 hiljada aktivnih korisnika. Putem te aplikacije korisnicima smo omogućili lako, jednostavno i sigurno plaćanje računa, ali i aktivaciju mnogobrojnih servisa kao što je SiguranNet, Move platforma, HBO servisi. U kompaniji M:TEL razvijen je ogroman broj projekata, koji korisnicima olakšavaju svakodnevne obaveze. Jedan od njih je i Smart houm projekat koji obezbjeđuje optimizaciju korištenja električne energije uz mogućnost kontrole kućnih uređaja preko aplikacije sa mobilnog telefona. Takođe, korisnicima smo omogućili da plaćaju račune, kako onlajn, tako i na šalterima banaka i pošte, a da njihova uplata istog trenutka bude evidentirana. Takođe, kroz servis SiguranNet pružili smo mobilnim korisnicima pouzdanu zaštitu od virusa, hakerskih napada i ostalih prijetnji na internetu. Naši servisi se stalno unapređuju, shodno potrebama korisnika, pa kontinuirano razvijamo i Move TV platformu koja omogućava gledanje preko 250 kanala, vraćanje programa unazad do 7 dana, uz mogućnost korištenja sadržaja bilo gdje da se korisnik nalazi. Platforma Move nije samo premotavanje, ona našim korisnicima omogućava najbolji kvalitet slike, koji su do sada imali priliku da vide, ali i lako upravljanje izborom sadržaja. Kroz personalizovanu ponudu, Move TV platforma omogućava potpuno nov doživljaj televizije, a uz veliki izbor sadržaja, lakoću korišćenja i izvanredan kvalitet slike, gledanje televizije smo podigli na potpuno novi nivo. Imamo pakete sa najvećom minimalnom brzinom u Crnoj Gori od 120 Mb u sekundi.

Otvaranjem Digitalne fabrike krenuli sa edukacijom

• Kompanija M:TEL prepoznata je kao društveno odgovorna kompanija. Nastavljate li da podržavate domaću startap zajednicu kroz vašu Digitalnu fabriku?

– Naš uspjeh je uspjeh svih građana Crne Gore. Kompanija M:TEL nastavlja da poboljšava kvalitet života građana kroz mnogobrojne projekte koje realizujemo kroz medicinu, turizam, prosvjetu, nauku, sport, kulturu… Mi kreiramo novu budućnost, a znamo da nova budućnost počinje sa edukacijom. M:TEL trenutno održava radionice "Siguran Net" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori, gdje naše najmlađe sugrađane upućujemo kako da sigurno i bezbjedno koriste benefite koje nam era digitalizacije pruža. Podsjećam da je M:TEL dobitnik nagrade ISKRA za društveno odgovorno poslovanje, što pokazuje da je svaki naš proizvod kreiran za dobro svih građana.

Sa otvaranjem Digitalne fabrike, prije šest godina, krenuli smo sa edukacijom, okupljanjem i umrežavanjem startap zajednice i ponosni smo što je danas Digitalna fabrika mjesto novih početaka. I danas smo jedini operator na Balkanu koji je investirao u otvaranje HUB-a, gdje je održano preko 500 predavanja o digitalnoj transformacija i izazovima i prilikama koje nam ona nudi. Sva predavanja koja su održana u fabrici bila su potpuno besplatna, jer naša kompanija ima viziju i želi da građanima omogući kvalitetno povezivanje sa digitalnim tehnologijama. Organizovali smo preko 50 obuka o 3D štampi i modelovanju, te obuke o osnovama programiranja i robotici za djecu osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta, i u tom duhu nastavljamo tako da za naše građane ova godina u fabrici će biti godina velikih prilika.

Napravili smo revoluciju i sa karticama. eSIM predstavlja digitalnu SIM karticu koja zamjenjuje u potpunosti fizičku, u uređajima poput pametnih telefona i satova. Inovativnost, kreativnost, predani rad i osluškivanje korisničkih potreba, doveli su do toga da integrišemo četiri sistema u jedan proces, koji je rezultirao eSIM-om. Kupovina i aktivacija SIM kartice sada je u potpunosti digitalni proces, korisnici mogu iz udobnosti svog doma kupiti ali i aktivirati karticu. Još jednom smo pokazali da diktiramo trendove i pomjeramo granice.

5G mreža predstavlja ključnu prekretnicu u digitalnom razvoju Crne Gore

• Koje korake preduzimate kako biste građanima Crne Gore osigurali široku dostupnost 5G mreže?

– 5G mreža predstavlja ključnu prekretnicu u digitalnom razvoju Crne Gore. Njena implementacija omogućiće najbolji servis građanima i biznis sektoru, postavljajući temelje za budućnost digitalne komunikacije. Ključne prednosti 5G mreže, poput velike brzine prenosa podataka od oko 1 Gbps, minimalnog kašnjenja i sposobnosti povezivanja velikog broja uređaja, otvaraju vrata raznovrsnim aplikacijama u industriji, zdravstvu, poljoprivredi i saobraćaju. Očekuje se da će nova 5G mreža unaprijediti kvalitet života ljudi, pružajući ogromne mogućnosti za poboljšanje životnog standarda, komfora i pojednostavljivanje svakodnevnih aktivnosti. Takođe, posjedujemo najmoderniju OTT platformu.

U 2023. godini, M:TEL je uložio intenzivan trud u razvoj nove tehnologije, postavljajući najnovije bazne stanice na 50 ključnih lokacija i započinjući njihovu integraciju u mrežu. Rezultat toga je da je krajem prošle godine 5G signalom bilo pokriveno oko 50 odsto stanovništva, tako da je ekspanzija mreže sada nezaustavljiva. Puna snaga 5G mreže i njena komparativna prednost do izražaja dolazi pokrivanjem gradskih sredina (3.6 GHz) kao i putnih pravaca (700 MHz), što je podržano snažnom optičkom mrežom koja povezuje 5G bazne stanice.

Široka dostupnost 5G mreže trenutno je u našem fokusu, a to uključuje konstantna ulaganja u infrastrukturu radi veće pokrivenosti signalom.

Takođe, korišćenjem benefita vještačke inteligencije, učestvovali smo i u kreiranju aplikacije koja će iskustvo turista u Crnoj Gori učiniti nezaboravnim.

Mi smo kompanija koja diktira trendove, koja ispisuje nove tehnološke stranice istorije Crne Gore. Godinu smo započeli kao lider, očekujem da je završimo tako. Bili smo i ostali kompanija kojoj građani vjeruju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:15