Darko Šarić / EPA - ANDREJ CUKIC
14/05/2024 u 18:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Suđenje Darku Šariću: “Skaj” poruke ostaju dokaz

Prije nego što je nastavljeno izvođenje “skaj” poruka u sudskom postupku protiv Darka Šarića i njegovih saradnika za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika, predsjednik sudskog vijeća Zoran Šešić je saopštio da odluka o prihvaćenim “skaj” dokazima ostaje nepromijenjena.

O tome se ponovo odlučivalo zbog toga što je na prethodnom ročištu odbrana optuženih tražila da se ti dokazi isključe, pozivajući se na presudu Evropskog suda pravde koja je nedavno donijeta, a odnosi se na dokaze prikupljene sa kriptovane aplikacije „encrochat“.

Za te dokaze zaključili su da su sporni, jer predstavljaju presretnutu komunikaciju, a francuski organi nisu obavijestili državu na čijoj teritoriji su prisluškivali građane.

Sudija Šešić obrazložio je u sudnici odbijanje predloga odbrane time što Srbija nije članica EU i nije u obavezi da poštuje presudu Evropskog suda pravde, jer nije riječ o Evropskom sudu za ljudska prava. Dodatno je kazao i da Srbija ne primjenjuje precedentno pravo, a pomenuta presuda se odnosi na konkretan slučaj korišćenja kriptovanih „encrochat“ dokaza u Njemačkoj i samo daje smjernice u postupanju u sličnim slučajevima.

- Ja ponavljam da vi u sudnici pričate šta vam odgovara, ali sud donosi odluku. I to je tako, šta ćete - kazao je sudija Šešić.

Advokat Dalibor Katančević, koji brani optuženog Darka Šarića, kazao je da odbrana ne želi da vrši uvid u transkripte poruka sa „skaja“, koji su predstavljeni u excel tabeli kao pomoćno dokazno sredstvo, već u izvorni sirovi materijal.

Drugi Šarićev advokat Marko Janković osvrnuo se na to što je sudija rekao da je riječ bila o odluci Evropskog suda za ljudska prava onda bi i Srbija morala da je poštuje i naveo primjer tog suda u jednoj nedavnoj presudi u kojoj se navodi zbog čega su dokazi sporni.

- U toj presudi se navodi da su dobijeni dokazi nejasni, da su tehnički detalji o pristupu serveru sa kog su podaci dobijeni nepoznati i da je moguće modifikovati podatke. Mi sve to imamo i u ovom postupku, ali dobro o tome će kasnije odlučivati drugi sud - naveo je u sudnici advokat Janković.

Saslušan Darko Šarić: Tvrdi da ne zna ništa o ubistvima u Atini i na Krfu, tada bio u pritvoru

Podsjetimo, na prethodnom ročištu kada je odbrana tražila da se „skaj“ dokazi izdvoje na osnovu odluke Evropskog suda pravde isticali su da „server nije zaplijenjen, već je sve presretnuta komunikacija, da je riječ o hakovanju servera što je prema srpskom zakonu krivično djelo i da Francuska nije obavijestila Srbiju da na domaćoj teritoriji prisluškuje građane.

U nastavku suđenja prikazano je više desetina poruka koje su prema tvrdnji Tužilaštva za organizovani kriminal razmjenjivali Darko Šarić i njegovi saradnici, a u vezi sa pripremom ubistva Nebojše Joksovića i njegovom diskreditacijom.

Inače, Joksović je bio svjedok saradnik u postupku u kom je Šarić pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora za šverc kokaina.

Kada Šarićev plan da se Joksović iz „bezobzirne osvete“ ubije, nije uspio, grupa je odlučila da se Joksović diskredituje kako bi izgubio status svjedoka saradnika. Njihova ideja je bila da Joksović bude optužen za, kako je tužilaštvo zaključilo, iscenirano planiranje ubistva svog saradnika Gorana Nikolaševića iz Valjeva.

Među brojnim porukama advokat iz Šarićevog tima, Marko Janković tražio je da se osvrne na jednu poruku poslatu sa kodnog „skaj“ naloga za koji Tužilaštvo tvrdi da ga je koristio Darko Šarić. Ono što je sporno jeste da je poruka pisana u ženskom rodu, te je Janković upitao kako može da se tvrdi da je riječ onda o Darku Šariću.

Postupajući tužilac Vojislav Isailović na to se referisao riječima da su pojedini optuženi mijenjali „pinove“, odnosno šifre naloga, a kada su to radili nisu morali da mijenjaju aparate i da je konkretan „pin“ koristio jedno vrijeme Darko Šarić, a kasnije ga je koristila jedna druga osoba, što će tužilaštvo u nastavku postupka i dokazati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 20:59